Bănci și Asigurări

Creditele ipotecare in valuta au sarit de 3 miliarde de euro in septembrie

Creditele ipotecare in valuta au sarit de 3 miliarde de euro in septembrie

Click pentru imaginea marita

14.11.2007, 14:08 12

Creditele ipotecare contractate in valuta au depasit in premiera in septembrie pragul de 3 miliarde de euro, dupa ce au inregistrat cresteri sustinute in ultimele trei luni.
De altfel, euro este moneda preferata pentru contractarea de credite pe termen lung datorita dobanzilor mai mici si tendintei de apreciere a cursului din ultimii ani, care a usurat efortul de rambursare a ratelor.
Cu un sold de echivalentul a 8,8 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), creditul ipotecar sau imobiliar in euro reprezinta mai mult de trei sferturi din finantarile acordate, potrivit datelor BNR.
De la inceputul anului au castigat teren si imprumuturile in monede exotice, astfel ca dupa noua luni, soldul creditelor in "alte monede" (care includ in general finantari in dolari si in franci elvetieni) marca o dublare.
Creditele ipotecare si imobiliare contractate de populatie in valuta au atins valoarea record de 10,3 miliarde de lei in luna septembrie, in crestere cu peste 67%, in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La acelasi moment, finantarile in lei totalizau numai 1,3 miliarde de lei (echivalentul a 391 de milioane de euro).
Creditul ipotecar si imobiliar total a ajuns in septembrie la 11,6 miliarde de lei (3,46 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 61% fata de aceeasi perioada din 2006. Ritmul anual de crestere a accelerat usor fata de august (60,7%), intorcandu-se astfel la nivelurile din aprilie.
Creditele ipotecare in valuta au urcat cu peste 67% intre septembrie 2006 si septembrie curent, in timp ce creditele in lei au cunoscut un ritm mai lent de crestere, de 26% in acelasi interval.
Creditul in valuta a accelerat puternic incepand din iulie, pasul lunar stabilizandu-se la niveluri de peste 8%. In septembrie, cresterea a fost de 8,6% fata de luna august, cel mai accelerat ritm de crestere fiind raportat in intervalul iulie-august, cand creditele ipotecare au crescut cu aproximativ 11%.
Raportat la august, creditele ipotecare in lei s-au apreciat cu 3,8% in septembrie, aceasta fiind cea mai mare rata de crestere din acest an.
Un ritm accelerat de crestere au cunoscut creditele in franci elvetieni, in conditiile in care clientii sunt atrasi de dobanzile mai mici afisate de banci pentru aceasta moneda comparativ cu dobanzile pentru imprumuturile in euro sau lei. De la inceputul anului, creditele ipotecare in alte valute decat leu si euro au urcat cu 92%, ajungand in septembrie o valoare de 1,4 miliarde de lei (433 de milioane de euro). Aceasta in conditiile in care finantarile in dolari au cazut in dizgratia clientilor. Bancherii care ofera astfel de alternative pentru finantarile imobiliare spun ca circa jumatate din creditele noi acordate sunt in franci elvetieni. Clientii prefera sa beneficieze de avantajul unei dobanzi mai mici, care permite imprumutarea unor sume mai mari, desi exista riscul ca in viitor dobanda sa creasca, ceea ce va duce implicit si la majorarea ratelor.
Creditele in monede exotice presupun in plus si riscuri legate de fluctuatiile valutare, in conditiile in care cursul fata de leu este calculat indirect, putand fi astfel afectat si de instabilitatea de pe pietele internationale.
In prezent, opt banci se inscriu pe lista institutiilor bancare care imprumuta in franci elvetieni, printre care se numara Banca Romaneasca, Bancpost, UniCredit, OTP Bank.
Relaxarea normelor de creditare a contribuit in mare masura la cresterea volumului de credite ipotecare contractate de populatie. Indiferent de moneda aleasa, bancile ofera credite ipotecare care permit un grad de indatorare al clientului de pana la 70% din veniturile obtinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO