Bănci și Asigurări

Creditele ipotecare în lei câştigă greu teren

Creditele ipotecare în lei câştigă greu teren

Autor: Ciprian Botea

02.07.2013, 21:48 599

Doar 3.000 de ipotecare în lei au reuşit să vândă bancherii în ultimul an şi jumătate, în ciuda eforturilor de a muta finanţările de retail pe lei, volumul împrumuturilor acordate în lei pentru achiziţia de locuinţe urcând cu circa o jumătate de miliard de lei în această perioadă, arată datele BNR.

Creditele în valută au crescut în schimb cu echivalentul a 800 mil. euro, ceea ce înseamnă peste 20.000 de credite. Practic, numărul acestora ar putea fi chiar mai mare în condiţiile în care în ultimii ani s-au închis mai multe conturi ale unor clienţi care nu şi-au mai plătit ratele, astfel că vânzările de credite noi nu mai sunt reflectate foarte exact de creşterea de sold.

„Este încă destul de dificil să promovăm creditele în lei pe o piaţă imobiliară denominată în euro şi în condiţiile în care efortul financiar lunar al clienţilor pentru rambursarea unui credit este, deocamdată, tot în favoarea euro“, afirmă Adrian Jantea, director comercial persoane fizice în cadrul BRD.

Ipotecarele în lei au fost ocolite mult timp de clienţi din cauza dobânzilor foarte mari, devenind abia recent o alternativă la împrumuturile în valută, pe măsură ce băncile au coborât cu dobânzile la o singură cifră. La sfârşitul lunii mai, soldul creditelor ipotecare ajungea la 38 miliarde de lei (8,7 mld. euro).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO