Bănci și Asigurări

Creditele in valuta au explodat in august; restantele bat pasul pe loc

29.09.2004, 00:00 15

Soldul creditelor de consum contractate in valuta a inregistrat in luna august o crestere record de aproape 19%, pana la 14.980 de miliarde de lei (364 de milioane de euro), potrivit unor statistici preliminare ale BNR.
In aceasta perioada imprumuturile in lei pentru achizitionarea de bunuri de consum au inregistrat o crestere de 3,3%, pana la 53.011 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro). In aceste conditii, soldul total al creditelor de consum a ajuns la sfarsitul lunii august la 67.991 de miliarde de lei (peste 1,6 miliarde de euro), in crestere cu 6,3% in lei.
Aceste evolutii justifica o data in plus recentele masuri ale Bancii Nationle de reducere a dobanzii de interventie cu 2,5 puncte procentuale, la care se adauga si majorarea ratei rezervelor minime obligatorii din sursele atrase in valuta, menite sa tempereze creditarea in dolari si valuta. Impactul acestor masuri se va resimti insa abia in lunile urmatoare. Evolutia soldului creditelor imobiliare a inregistrat la inceputul anului o evolutie sinuoasa, in care lunile de crestere alternau cu perioade de regres, dupa ce Banca Nationala a inasprit in februarie normele de creditare. Aparent, piata a incoporat treptat reglementarile mai stricte, efectul acestora disparand complet in ultimele luni.
Vestea buna este insa ca volumul restantelor inregistrate la rambursarea creditelor contractate in valuta a inregistrat in luna august o scadere de 5%, pana la 1.247 de miliarde de lei (30 de milioane de euro).
Diminuarea volumului restantelor a scazut in contextul in care creditarea in valuta si-a mentinut ritmul rapid de crestere. Astfel, sodul creditelor acordate in valuta a inregistrat in luna august o crestere de 4,7%, pana la 227.750 de miliarde de lei (5,5 miliarde de euro). Creditarea in lei a marcat in luna precedenta o crestere de 2,1%, pana la un sold al imprumuturilor de 149.272 de miliarde de lei (3,6 miliarde de euro).
Ritmul intens de crestere a fost preluat si de creditele imobiliare, al caror sold a marcat luna trecuta o majorare de 5,5%. Si in acest caz, cresterea a fost alimentata numai de imprumuturile in valuta, soldul creditelor in lei inregistrand o dinamica negativa. Astfel, soldul creditelor imobiliare contractate in lei a scazut usor, pana la 3.520 de miliarde de lei (85 de milioane de euro). Ponderea detinuta de imprumuturile in lei a scazut in aceste conditii pana la 12% din totalul creditelor imobiliare.
Preferinta clientilor pentru creditele in valuta este explicabila in contextul mentinerii unei diferente substantiale, de peste 10 puncte procentuale, intre dobanzile practicate la lei si cele practicate la euro sau dolari. La acestea se adauga si stabilitatea cursului de schimb, care a adormit orice temeri legate de riscul valutar. Astfel, desi majoritatea bancherilor recomanda contractarea de credite in moneda in care clientii isi obtin veniturile, land in clacul posibilitatea unor fluctuatii mari pe cursul valutar, aprecierea reala a leului de la inceputul anului fata de pricipalele valute a limitat impactul acestor atentionari. De altfel, leul marcheaza aprecieri in termeni reali atat fata de euro, cat si fata de dolar comarativ cu nivelul din septembrie 2003.
In conditiile in care nu exista indicii care sa sugereze perspectiva unei deprecieri mai accentuate a leului pana la sfarsitul anului nu exista inca motive solide pentru incetinirea ritmului de crestere a creditarii in valuta.
La acestea se adauga si recentele confirmari ale bancii centrale ca va permite o apreciere reala a leului si pe parcursul anului viitor. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO