Bănci și Asigurări

Creditele in lei s-au scumpit cu doua puncte in februarie

10.04.2006, 00:00 12

Creditele cu scadente mai mari de 5 ani, majoritatea imobiliare si ipotecare, s-au scumpit in februarie cu aproape doua puncte procentuale fata de ianuarie, dobanzile medii urcand de la 10,3% la 12,2%, potrivit statisticilor BNR.

Majorarea a avut loc in conditiile in care mare parte din dobanzile la astfel de credite sunt indexate la ratele de pe piata monetara interbancara, iar acestea au urcat vizibil dupa ce BNR a majorat pe 8 februarie dobanda de interventie de la 7,5% la 8,5%, precum si lichiditatile atrase.

A fost pentru prima data cand dobanzile la creditele in lei pe termen mediu si lung au consemnat o crestere vizibila, in conditiile in care pe parcursul lui 2005 s-au aflat pe un trend constant descendent, coborand cu peste 50%, de la 23,5% la 11,3% in decembrie.

Inversarea tendintei a avut loc si in cazul creditelor in lei cu scadente de 3-6 luni, unde dobanzile medii au urcat de la 16,3% in ianuarie la 18,7% in februarie.

Imaginea oglindita de statisticile bancii centrale contrasteaza intr-o anumita masura cu mesajele bancilor comerciale, care au continuat in februarie si martie sa anunte reduceri de dobanzi la creditele in lei, inclusiv prin stabilirea unor rate fixe pe primii ani de la incheierea contractului.

In mod cert insa, clientii care au luat imprumuturi in lei cu dobanzi indexabile la ratele interbancare BUBID/BUBOR au resimtit scumpirea ratelor. Aceasta in conditiile in care ratele BUBID/BUBOR la trei luni, de exemplu, au urcat de la 5,3/7,5% in ianuarie la 7/8,6% in prezent. Cresterea a avut loc ca urmare a politicii bancii centrale de a steriliza cu consecventa lichiditatile de pe piata monetara, in ultimele trei saptamani BNR absorbind integral sumele avansate de bancile comerciale la licitatiile de depozite pe o luna si certificate de depozit pe trei luni. Alaturi de segmentul creditelor legate de piata monetara, si care este influentat in mod direct de politica BNR, concurenta ramane sa-si spuna in continuare cuvantul la nivelul creditelor in lei cu dobanda fixa sau variabila in functie de rate de referinta interne ale bancilor comerciale. Totusi, mediile centralizate de Banca Nationala indica o scumpire la nivelul pietei in februarie. Astfel, rata medie la creditele noi in lei, indiferent de scadenta, a urcat de la 12,2% in ianuarie la 13,6% in februarie, fiind probabil ca aceasta crestere sa fi fost luata in calcul de BNR in contextul deciziei de a tine pe loc dobanda de interventie in martie. Daca in cazul clientilor persoane fizice statistica a inregistrat scumpiri ale creditelor in moneda nationala, ratele oferite clientilor companii au continuat sa scada, media coborand de la 12,7% pe an in ianuarie la 11,9% in februarie, in conditiile in care clientii companii au o marja de negociere a costului finantarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO