Bănci și Asigurări

Creditele in lei devin mai atractive, insa economisirea se clatina

31.05.2005, 18:34 16

Creditele in lei incep finalmente sa fie relativ atractive comparativ cu cele in valuta, ritmurile de crestere ale celor doua componente apropiindu-se luna trecuta.

Creditele in lei au inregistrat in aprilie o crestere de 4,7%, in timp ce imprumuturile contractate in valuta au urcat cu 5%, indica datele BNR.

Exprimata in lei, cresterea creditelor in valuta este inca mai mica, de 3,3%, datorita aprecierii leului fata de principalele valute. Cu toate acestea, ritmul anual de crestere al creditului in valuta a continuat sa se majoreze, ajungånd la 61,2%.

Ritmul de crestere al creditului neguvernamental in lei a fost de peste trei ori mai mare in aprilie comparativ cu martie. Pe de alta parte si creditul in valulta a inregistrat luna trecuta cea mai rapida expansiune de la inceputul anului.

Astfel, soldul creditului neguvernamental a ajuns la sfårsitul lui aprilie la 449.495 miliarde de lei (12,4 miliarde de euro), cresterea fata de luna precedenta fiind de 3,8% in termeni nominali, respectiv 2% in termeni reali.

In aceste conditii expansiunea anuala a creditului neguvernamental a ajuns la 34,9% (22,7% in termeni reali), un nivel considerat sustenabil de catre banca centrala.

Soldul creditelor in lei marca la sfårsitul lui aprilie o expansiune de aproape 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest timp, creditele in valuta au crescut cu peste 44% in lei, in conditiile in care moneda nationala a inregistrat in acest interval o apreciere nominala de 10% fata de euro, respectiv 14% fata de dolar).

Reorientarea spre creditarea in lei a aparut in contextul in care bancile au redus sensibil dobånzile la lei, cel putin la creditele noi. Astfel, au aparut pe piata credite de consum cu dobånzi de 13% pe an sau chiar mai mici, in timp ce la imprumuturile ipotecare dobånzile au coboråt chiar påna la 11,5% pe an. La aceste rate, creditele in lei sunt numai un pic mai scumpe decåt cele in valuta, care poarta insa si un risc de schimb valutar.

Scaderea dobånzilor la creditele in lei a fost alimentata de politica bancii centrale, care a redus drastic dobånzile oferite in cadrul operatiunilor de sterilizare, fortånd astfel bancile sa se concentreze mai mult pe distributia de credite catre clientela, care asigura o profitabilitate mai mare. De altfel, bancile au redus mai intåi dobånzile la depozite, in timp ce dobånzile la credite au fost inerte o buna perioada. Aceasta a permis de altfel bancilor sa obtina profituri nesperate in primul trimestru, multi jucatori raportånd rezultate mai bune decåt estimasera.

Scaderea abrupta a dobånzilor a afectat insa serios apetitul pentru economisire. Economiile populatiei in lei au crescut in aprilie cu 1,7%, mai incet decåt in martie, ajungånd la 153.647 mld. lei (4,2 mld. euro). Cresterea a fost de trei ori mai mica decåt cea din februarie. Ritmul anual de crestere a scazut astfel la mai putin de 39%, comparativ cu 41% in februarie. Depozitele in lei ale agentilor economici au crescut in aprilie cu 1,7%, de aproape cinci ori mai incet decåt in februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO