Bănci și Asigurări

Creditele de consum, minus 2% în 2016. Împrumuturile în lei au crescut, cele în valută îşi continuă scăderea

Autor: Anelis Baciu

31.01.2017, 00:07 564

Băncile locale au închis anul trecut cu un stoc total al creditelor de consum în valoare de 53,2 mld. lei (12 mld. euro), în scădere cu 2,5% faţă de 2015, pe fondul restran­gerii finanţărilor în valură, arată datele agregate de BNR.

Stocul creditelor pentru nevoi personale în lei a urcat însă cu aproximativ 10% pe parcursul anului trecut, pană la 36,2 miliarde de lei, echivalentul a 8,1 mld. euro.

Valoarea finanţărilor pentru consum în lei este mai mult decat dublă faţă de cea a creditului în valută. Scăderea finanţărilor în valută cu circa o cincime pană la 17 miliarde de lei la finalul lui decembrie 2016 era de aşteptat, pe deoparte pentru că băncile vand în prezent exclusiv credite de consum în lei şi pe de altă parte ca urmare a rambursărilor.

"Mă aştept ca ritmul de creştere al creditului de consum în lei să se tempereze în acest an, estimez că avansul va fi sub 10%. Pe componenta în valută finanţările vor continua să scadă ca urmare a rambursărilor. În ceea ce priveşte dobanzile, vom asista la un început de creştere. Deja din a doua parte a anului se va simţi în piaţă majorarea dobanzilor", explică  Aurelian Dochia, analist economic.

Tot mai mulţi romani au trecut pragul băncilor anul trecut pentru a-şi lua un credit de consum, îndemnaţi de dobanzile reduse, de documentaţia simplificată şi timpii rapizi de aprobare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO