Bănci și Asigurări

Creditele de consum în lei din bilanţurile băncilor s-au majorat cu circa 3 mld. lei în nouă luni

Creditele de consum în lei din bilanţurile băncilor...

Autor: Anelis Baciu

01.11.2016, 00:06 235

Băncile locale aveau în bilanţuri la finalul lunii septembrie a acestui an credite pentru consum şi alte scopuri în valoare de 35,7 miliarde de lei (8 mld. euro), cu 500 de milioane de lei mai mult decât cu o lună în urmă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Faţă de luna septembrie a anului trecut stocul creditelor de consum este cu peste 9% mai mare. Creditul de consum este în prezent principalul motor de creştere a activităţii de creditare de retail şi o sursă importantă de venituri pentru bancheri. Împrumuturile pentru con­sum asigură marje bu­ne de câştig, de aceea mul­te bănci au mizat pe acestea pentru a-şi refa­ce sursele de venit. Pe de altă parte, cre­di­tele de consum poartă şi riscuri mai mari, din moment ce nu au garanţii în spate.

Dobânzile pentru creditele de consum ajung în medie la 8-10% pe an, iar în condiţiile în care indicatorul Robor la trei luni ajunge la 0,73% pe an, înseamnă că marja băncilor este de cel puţin şapte puncte procentuale peste Robor.

Scăderea Robor a lasat spaţiu băncilor pentru creş­terea marjelor, însă creşterea acestuia ar putea avea efectul invers. Astfel, bancherii ar putea scădea marjele pentru a rămâne com­petitivi, în condiţiile în care Robor creşte, consideră analiştii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO