Bănci și Asigurări

Creditele ar putea deveni mai scumpe pentru romani

19.03.2008, 19:21 16

Bancherii locali intrevad un impact limitat al crizei din sistemul financiar american, iar leul si bursa au recuperat teren ieri dupa socul antrenat luni de acutizarea crizei de la banca Bear Stearns, in contextul in care pietele financiare externe s-au mai calmat dupa publicarea unor rezultate financiare peste asteptari ale gigantilor Goldman Sachs si Lehman Brothers.
Care sunt totusi principalele consecinte locale anticipate? Creditele ar putea sa devina mai scumpe pentru clientii romani, in conditiile in care bancile se vor refinanta la costuri mai mari pe pietele internationale pe fondul turbulentelor actuale; totodata, finantarea deficitului de cont curent (care se bazeaza preponderent pe indatorare externa) va deveni mai dificila, iar piata imobiliara ar putea sa se plafoneze, odata cu cresterea aversiunii strainilor fata de economiile riscante, cum este perceputa cea romaneasca.
Pietele au primit ieri vesti bune, dupa ce gigantii Goldman Sachs si Lehman Brothers au anuntat scaderi ale profiturilor nete pe 2007 mai mici decat se asteptau analistii.
Practic, investitorii au luat un respiro, dupa ce saptamana trecuta adusese un val de pesimism, pe fondul prabusirii fondului Carlyle Capital, urmata de problemele de lichiditate anuntate de Bear Stearns.
Bear Stearns nu a avut afaceri importante in Romania, cu exceptia participarii in 2004 la prima finantare pentru Autostrada Transilvania. "Influenta principala este ca pe fondul crizei de lichiditati ne putem astepta la o crestere a costului creditului", spune Sorin Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.
Fondurile straine de investitii, care au contribuit semnificativ la cresterea pietei imobiliare locale in ultima vreme, ar putea sa devina mai conservatoare, conducand la o crestere sub asteptari a preturilor sau chiar la o stagnare pe termen scurt.
"Acum putem vorbi intr-adevar de o criza si nu doar de turbulente. S-a depasit frontiera cu inovatiile de produse financiare, s-au depasit standardele si cum nu pot fi toti norocosi, unii platesc factura. Disparitia unor banci face parte din corectiile de rigoare, care constituie pana la urma o asanare si o reciclare a businessului", comenteaza Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
El spune ca in acest context banci vest-europene si din SUA se uita mai atent la zona Europei Centrale si de Est. "Aici exista o oarecare siguranta, sunt ancore de stabilitate, inclusiv in Rusia datorita resurselor naturale, spre deosebire de volatilitatea din Asia si America Latina."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO