Bănci și Asigurări

Credite mai ieftine si depozite mai valoroase pentru clientii companii

Credite mai ieftine si depozite mai valoroase pentru clientii companii

Rata medie a dobanzii aferente depozitelor noi constituite de populatie a scazut cu 0,15 puncte procentuale fata de luna decembrie, pana la 6,87%

02.04.2007, 17:31 21

Anul 2007 a inceput cu miscari divergente ale dobanzilor practicate de banci la creditele noi in lei acordate clientilor persoane fizice, respectiv companii, conform datelor publicate de Banca Nationala.
In timp ce rata medie a dobanzii creditelor noi acordate populatiei s-a mentinut aproape neschimbata comparativ cu nivelul din luna decembrie, la circa 13,83%, pe segmentul societatilor nefinanciare costul mediu cu dobanda a inregistrat cea de-a treia luna consecutiva de scadere, pana la 11,39%. La creditele noi in euro, dobanda medie pentru persoanele fizice a coborat de la 8,58% in decembrie la 8,4%, respectiv de la 6,84% la 6,55% pentru companii.
Pentru creditele existente in sold, dobanda medie platita de clientii persoane fizice a coborat cu 0,55 puncte procentuale, pana la 14,77%, cea mai mare scadere fiind inregistrata la creditele cu scadente lungi, pana la 12,85%.
Cu toate ca leul si-a redus ritmul de apreciere in raport cu euro in luna ianuarie, intarirea monedei nationale cu 0,6% a contribuit in continuare la atenuarea costului unui credit in euro. Presiuni de scumpire pot veni in continuare din cauza mentinerii unei tendinte de crestere a dobanzii de referinta pentru finantarile in moneda europeana si care este luata in calcul si de bancile locale.
O evolutie divergenta a fost inregistrata in ianuarie si in cazul dobanzilor la depozitele la termen atrase de banci.
Rata medie a dobanzii aferente depozitelor noi constituite de populatie a scazut cu 0,15 puncte procentuale fata de luna decembrie, pana la 6,87%. In paralel, bancile au majorat cu peste jumatate de punct procentual dobanda bonificata la plasamentele societatilor financiare, remunerate in medie cu 6,67%. Pe piata monetara, luna ianuarie a fost marcata de decizia BNR de a drena doar partial excesul de lichiditate, respingand o parte a ofertelor avansate de banci la licitatiile saptamanale pentru atragerea de depozite la o luna. Pe fondul unor fluctuatii semnificative, de la minime apropiate de zero si maxime de peste 7%, rata medie a dobanzii la plasamentele dintre banci a scazut cu 1,5 puncte procentuale, pana la 4,33%. Bancile au fost nevoite sa apeleze masiv la facilitatea de depozit oferita de BNR cu o dobanda de numai 1% pe an. Volumul depozitelor plasate a atins un record absolut de 85,5 miliarde de lei, echivalentul a nu mai putin de 25,1 miliarde de euro. Stocul depozitelor la o luna atrase de BNR a scazut la 8,3 mld. lei (2,4 mld. euro).
In februarie, suma totala plasata prin facilitatea de depozit s-a ajustat rapid la 9,5 mld. lei in conditiile cresterii imprumuturilor atrase de Ministerul Finantelor prin emisiuni de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO