Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Creditarea privată a crescut în septembrie cu 4%, pe fondul majorării cu 7,1% a componentei în lei. Creditul guvernamental a sărit cu 24,9%

Soldul creditelor acordate de bănci companiilor şi persoanelor fizice era la finele lunii septembrie cu 4% mai mare decât în perioada similară a anului trecut (1,5% în termeni reali), la un total de 277,5 miliarde lei, după un avans de 7,1% a împrumuturilor în lei şi o scădere cu 2% a celor în valută, arată datele transmise vineri de BNR.

În termeni reali, creditarea în lei a crescut cu 4,5%, iar creditele în valută, exprimate în euro, s-au redus cu 4,4%.

Creditarea şi-a păstrat trendul ascendent şi faţă de luna august 2020, bifând o creştere 1,1% (1,2% în termeni reali), în condiţiile în care creditul în lei, cu o pondere de 68,6 % în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,3 %, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,4 % în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 0,7 %. Eexprimat în euro, indicatorul a crescut cu 0,1%.

Din volumul total al creditelor acordate în lei, 116,2 miliarde lei reprezintă împrumuturi acordate populaţiei, în creştere cu  9,9% faţă de septembrie 2019, în timp ce finanţările către companii s-au majorat cu 2,9%, la 73,9 miliarde lei.

Pe segmentul în valută, creditele către populaţie au scăzut cu 8,2%, la un sold de 32,2 miliarde lei, iar cele către companii au urcat cu 2%, la 54,9 miliarde lei.

Creditul guvernamental a scăzut în luna septembrie cu 1,3% faţă de luna august, până la 134,2 miliarde lei, iar în raport cu septembrie 2019 acesta a crescut cu 24,9% (21,9% în termeni reali).

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.