Bănci și Asigurări

Creditarea nu se împiedică de limitarea gradului de îndatorare sau taxa bancară şi creşte cu 8,4% în ianuarie 2019

Creditarea nu se împiedică de limitarea gradului de...

Autor: Anelis Baciu

26.02.2019, 00:07 1116

Creditarea privată (pentru populaţie şi companii) a început anul 2019 cu dreptul, în condiţiile în care în luna ianuarie a crescut cu 8,4%, peste ritmul mediu pe tot anul 2018, care s-a situat la 6,6%, arată datele BNR.

Băncile au ajuns astfel să aibă în bilanţuri credite de peste 252,2 mld. lei.

Cifrele de la începutul anului arată că cel puţin deocamdată limitarea gradului de îndatorare la nivelul populaţiei, precum şi taxa bancară nu au avut impact negativ asupra finanţărilor acordate de bănci.

Creşterea creditării a fost susţinută în luna ianuarie 2019 atât de componenta în lei, cât şi de componenta în valută, care până acum a avut o tendinţă descendentă.

Analiştii spun că revenirea pe creştere a creditării în valută este un efect al măsurilor de suprataxare a băncilor.

„Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, creşterea creditului neguvernamental total din prima lună a anului curent nu a mai fost determinată de majorarea componentei în lei, ci de avansul înregistrat pe segmentul valută. Această evoluţie poate fi privită ca o primă consecinţă a măsurilor de suprataxare a băncilor  anunţate la final de 2018“, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO