Bănci și Asigurări

Creditarea din zona euro, către companii şi populaţie, a crescut prima oară în trei ani

Creditarea din zona euro, către companii şi populaţie,...

Autor: Anca Dumitrescu

29.04.2015, 13:52 209

Creditele bancare au crescut cu 0,1% în luna martie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri BCE.

Împrumuturile din zona euro au înregistrat scăderi anuale începând din luna mai 2012.

Faţă de luna februarie 2015, creditarea a înregistrat în martie o creştere de 0,2%.

BCE s-a folosit de o serie de instrumente neconvenţionale pentru a încuraja acordarea de împrumuturi care să alimenteze redresarea economică fragilă din regiune.

"Este o politică agresivă, BCE în sfârşit readuce zona euro cel puţin la un trend de creştere. Banii şi creditele indică o îmbunătăţire a ciclului de afaceri", a declarat Holger Schmieding, economist şef la Berenberg Bank în Londra.

În urma informaţiei, euro este în creştere cu 0,2%, la 1,1003 dolari pe unitate.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat după şedinţa de politică monetară din 15 aprilie că tendinţa de evitare a riscurilor, la nivelul băncilor, s-a atenuat.

BCE a început să cumpere din octombrie anul trecut obligaţiuni acoperite şi din noiembrie obligaţiuni garantate prin active. În martie, BCE a extins programul pentru a include şi obligaţiuni guvernamentale.

Banca centrală intenţionează să cumpere lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, valoarea totală a programului până în septembrie 2016 fiind de 1.100 de miliarde de euro.

BCE anticipează că economia zonei euro va înregistra în acest an o creştere de 1,5%, avansul urmând să accelereze la 2,1% în 2017, ritm nemaintâlnit în regiune din 2007.

Draghi a avertizat că guvernele trebuie să se folosească de oportunitate pentru a aplica reforme care să asigure transformarea redresării ciclice într-una structurală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO