Bănci și Asigurări

Creditarea are o creştere medie anuală de 6% după nouă luni. Împrumuturile în lei urcă cu 15%

Creditarea are o creştere medie anuală de 6% după...

Autor: Claudia Medrega

24.10.2018, 00:07 363

Creditarea privată totală pentru populaţie şi companii a ajuns în luna septembrie la un ritm anual de creştere de 6,3%, mai temperat atât faţă de avansul din lunile de vară, cât şi com­parativ cu cel din septembrie 2017.

Ritmul anual de creş­tere al împrumutu­rilor era în sep­tem­brie 2017 de 7,3%, cel mai alert din ultimii nouă ani.

Ascensiunea împru­mu­tu­rilor în lei impulsio­nea­ză creşterea creditării pri­vate, în timp ce cre­ditele în valută sunt tot în declin, dar mai temperat.

Septembrie a fost a no­ua lună consecutivă din 2018 în care soldul finan­ţărilor a înre­gis­trat creşteri de peste 6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. În ianuarie, aprilie şi iunie 2018 ritmul de creş­tere al creditării private a prins vi­te­ză până la 6,8%. Cu toate că BNR a reluat în prima parte a acestui an ci­clul de înăsprire a politicii mo­netare, iar dobânzile pe piaţa inter­ban­cară sunt în creştere, climatul a rămas deocam­dată favorabil accesării cre­ditelor, soldul total al împrumu­turilor urcând la un vârf de 247,6 mld. lei.

Cumulat, pe par­cur­sul primelor nouă luni din 2018, creditul ne­gu­vernamental s-a ma­jorat cu un ritm mediu anual de 6,5%, datorită ma­jorării componentei în lei cu 15,3% an/an, în timp ce împrumuturile în valută au scăzut cu 6,5% faţă de nouă luni din 2017.

Unii analişti anticipează pentru anii următori încetinirea ascensiunii creditării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO