Bănci și Asigurări

Credit Suisse, pierderi de 4,7 mld. dolari din cauza expunerii la fondul Archegos Capital

Credit Suisse, pierderi de 4,7 mld. dolari din cauza...

Autor: Eduard Ivanovici

06.04.2021, 13:12 430

Gigantul elveţian Credit Suisse estimează pierderile generate de relaţia cu fondul Archegos Capital la circa 4,7 miliarde de dolari, relatează CNBC.

Astfel, şeful diviziei de investiţii Brian Chin şi directorul de risc Lara Warner vor fi părăsi banca în cursul lunii aprilie, iar anumiţi membrii ai boardului nu vor primi bonusuri pentru anul financiar 2020. În plus, preşedintele boardului, Urs Rohner, va fi nevoit să renunţe la un comision de 1,5 milioane de franci elveţieni.

Thomas Gottstein, care a devenit CEO anul trecut, îşi va păstra funcţia.

„Pierderile asociate de prăbuşirea unui fond de hedging din Statele Unite sunt inacceptabile. Vom rămâne cu lecţii serioase. Credit Suisse rămâne o instituţie formidabilă cu o istorie bogată”, a declarat Gottstein.

Fondul de investiţii Archegos s-a prăbuşit luna trecută după ce a folosit bani împrumutaţi pentru a construi poziţii masive pe acţiuni, incluzând aici companiile de media ViacomCBS şi Discovery. Credit Suisse şi grupul japonez Nomura fac parte din băncile expuse la pierderi, fiind folosite pentru swap-uri şi aşa-numitele contracte de diferenţă, fără să deţină fizic activele tranzacţionate.

În SUA, investitorii care au o participaţie de peste 5% dintr-o companie listată sunt obligaţi să îşi facă cunoscute poziţia şi tranzacţiile ulterioare, însă nu sunt obligaţi să facă acelaşi lucru şi în cadrul participaţiilor obţinute prin aceste instrumente derivate, precum cele folosite de Archegos.

Archegos este a doua provocare pentru Credit Suisse din ultimele săptămâni. Banca a îngheţat la început lunii martie 10 miliarde de dolari în fonduri de investiţii asociate cu firma britanică de servicii financiare Greensill, care oferă avansuri în cash companiilor deţinute de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO