Bănci și Asigurări

Credit Europe primeste 98 mil. euro la capital

09.10.2008, 17:35 48

Turcii de la Credit Europe Bank vor finaliza luna aceasta procesul de majorare a capitalului social cu 375 de milioane de lei (echivalentul a 98 de milioane de euro la cursul actual). Prin aceasta operatiune, capitalul social al bancii inregistreaza mai mult decat o dublare, urmand sa ajunga la 675 de milioane de lei (circa 177 de milioane de euro). Decizia privind infuzia de capital a fost luata de actionari in cadrul unei Adunari Generale organizata in august.

"Aceasta crestere va sprijini dezvoltarea bancii in perioada 2008-2009 si va ajuta la consolidarea pozitiei noastre pe piata romaneasca. Noile fonduri vor contribui totodata la asigurarea unei stabilitati a bancii fata de tumultuoasele evenimente de pe pietele internationale", afirma reprezentantii Credit Europe Bank.
Pe langa majorarea de capital, grupul a operat si o serie de modificari organizatorice. Astfel, Credit Europe Bank a devenit actionarul majoritar al Credit Europe Ipotecar IFN (o societate locala de credite de consum si ipotecare) si va prelua de asemenea pachetul majoraitar al companiei de leasing a grupului.
Grupul Credit Europe Bank este detinut de miliardarul turc Husnu Ozyegin. El a dezvoltat din 1994 in Turcia un grup financiar in jurul bancii Finansbank. In 2006, Ozyegin a vandut catre grecii de la NBG, banca-mama a grupului - Finansbank, impreuna cu celelalte subsidiare de pe piata turca, pentru 2,77 miliarde de dolari.
Filialele grupului din Romania, Olanda, Rusia si Elvetia nu au fost incluse in aceasta tranzactie, insa au fost nevoite sa isi schimbe numele in Credit Europe, intrucat NBG a achizitionat si drepturile asupra brandului Finansbank. Ulterior, Credit Europe Bank Olanda a cumparat participatiile in cadrul celorlalte filiale, devenind astfel banca centrala a grupului.
La sfarsitul anului trecut, Credite Europe Bank Romania detinea active de 1,2 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul 14 intre cele 41 de banci din sistem.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO