Bănci și Asigurări

COTAR invită multinaţionalele din asigurări să-şi orienteze afacerile RCA „către alte ţări”

COTAR invită multinaţionalele din asigurări să-şi...

Autor: Mediafax

26.09.2016, 12:31 1140

„Invit multinaţionalele din asigurări care declară că afacerea lor este în pierdere de ani de zile, în România, să se orienteze spre alte ţări, unde acestea cred că îşi vor putea face de cap, aşa cum şi-au făcut în ultimii 10 ani”, afirmă, într-un comunicat, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Potrivit acestuia, Parlamentul României „nu ar trebui să se grăbească în adoptarea legii RCA”. Un Parlament responsabil ar aştepta că OUG să-şi producă efectele, într-o lună-două am observa ce disfuncţionalităţi apar pe piaţa RCA, iar toate acestea ar putea fi corectate prin adoptarea legii de către noul Parlament”.

În situaţia în care Parlamentul României va pune interesele politice mai sus decât interesele cetăţenilor, de care este responsabil, „vom anunţa în cel mai scurt timp, noul calendar de proteste care va viza direct Parlamentul României”, a precizat liderul COTAR.

Confederaţia transportatorilor consideră, în urma analizei amendamentelor propuse de asigurători, că multinationalele din asigurări „vor două lucruri: să majoreze preţul RCA, ceea ce au realizat deja, şi să plătească despăgubiri cât mai reduse (...), iar preţul RCA trebuie să crească în fiecare an, indiferent dacă am avut sau nu daune”.

Reprezentanţii transportatorilor consideră că Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) „nu doreşte compensarea directă, adică, asiguratul RCA să aibă posibilitatea de a-şi repara autovehiculul avariat, în baza propriei poliţe RCA, urmând ca asiguratorul său să îşi recupereze banii de despăgubire de la asiguratorul vinovatului”.

De asemenea, notează reprezentanţii COTAR, asigurătorii nu doresc ca poliţa RCA să fie vândută pentru perioade mai mici de 6 luni. „Multinaţionalele din asigurări doresc să-i ţină captivi pe asiguraţii români, pentru perioade cât mai îndelungate de timp. Aceste perioade de timp să fie de minimum 6 luni, indiferent dacă asiguratul RCA are nevoie să circule cu maşina doar sezonier sau pentru o perioadă limitată de timp, în funcţie de nevoia reală a consumatorului de asigurări obligatorii”.

În acelaşi comunicat, COTAR mai arată că UNSAR nu doreşte ca termenele de soluţionare a dosarelor de daună să scadă. „Asiguratorii doresc ca termenul de soluţionare a dosarelor de daună şi, implicit, de plată a acestora, să rămână ca în prezent, în termenul de 90 de zile. UNSAR nu doreşte că soluţionarea dosarelor de daună să se realizeze în termen de 30 de zile”.

În fine, „asigurătorii doresc ca asiguraţii RCA să plătească o poliţă de asigurări chiar şi pentru perioada în care aceştia nu doresc sau nu pot să-şi folosească autovehiculul”, mai arată reprezentanţii COTAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO