Bănci și Asigurări

COTAR acuză Euroins că încalcă legea şi afectează grav drepturile şi interesele transportatorilor şi cere ASF să intervină

COTAR acuză Euroins că încalcă legea şi afectează...

Autor: Mihai Gongoroi

02.12.2019, 10:42 549

Procedura internă pe care societatea de asigurări Euroins a impus-o angajaţilor încalcă dispoziţiile legale în materie de RCA şi afectează grav drepturile şi interesele transportatorilor, arată Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-un comunicat.

"În multe situaţii transportatorii au şi calitate de persoane păgubite, ca urmare a producerii unor evenimente rutiere, iar obiectul nostru de activitate este transportul. Cu autovehiculele noi ne câştigăm pâinea, iar dacă Euroins refuză să facă constatările în termenul legal şi cu respectarea dispoziţiilor legale, se întârzie implicit efectuarea reparaţiilor, maşinile fiind blocate în service până la efectuarea constatării, de către inspectorii Euroins. Daca veţi suna la Euroins, veţi constata că nu ştiu când pot face constatatarea pentru un autovehicol nedeplasabil. Acest lucru este foarte grav şi cerem de urgenţă ca ASF să ia măsuri. Prin notele interne Euroins, nu numai că se încalcă dispoziţiile legale, ci creează în sarcina noastră, a păgubiţilor, obligaţii care nu sunt prevăzute de lege, cum ar fi prezentarea de către păgubiţi doar în centrele de constatare ale Euroins, pentru efectuarea constatărilor", arată COTAR.

COTAR mai spune că fiecare păgubit are dreptul să-şi aleagă în mod liber unitatea reparatoare pentru efectuarea reparaţiilor. Organizaţia ameninţă de asemenea cu proteste dacă nu se rezolvă situaţia constatărilor de daune.

"Singurele obligaţii ale păgubiţilor pentru efectuarea constatării avariilor sunt cele prevăzute de art. 18 alineat 5) din Norma 20/2017, şi anume să permită accesul asiguratorului RCA la bunul avariat şi să asigure condiţiile necesare în vederea efectuării constatării. Restul obligaţiilor, pentru ca o constatare a daunelor să fie efectuată, revine societăţii de asigurare RCA. Astfel, solicităm reprezentanţilor Euroins să respecte legea şi să efectueze urgent toate constatările daunelor, deoarece sute de autovehiculele sunt blocate în service-uri, nereparate, iar în scurt timp vom fi nevoiţi să protestam, pentru că nu ne mai putem desfăşura activitatea din cauza Euroins, care încalcă legea", spune COTAR.

Confederaţia transportatorilor mai reclamă că la constatarea daunelor păgubitului i se comunică suma de plătit în mod verbal şi nu în scris, cum prevede legea.

"O altă indicaţie din notele interne ale Eurois este că la constatarea daunelor i se va comunica „verbal” pagubitului suma din calculatie. De ce verbal ? Aveti ceva de ascuns? Legea spune că se comunică în scris. „Facturile de închiriere auto vor fi acceptate numai dacă factura de reparaţie conţine mai mult de 8 ore de manoperă”. Aceasta este o alta indicaţie dată angajaţilor Euroins. Rugăm ASF să facă urgent control la Euroins, întrucât societatea de asigurări încalcă foarte grav dispoziţiile legale în materie de RCA, indicând şi angajaţilor să procedeze în acest fel. Îi îndeamnă să încalce legea, iar dacă angajaţii refuză să încalce legea, probabil sunt sancţionaţi pentru nerespectarea notei interne", spune COTAR.

Vicepreşedintele ASF pe asigurări Cristian Roşu a convocat de urgenţă săptămâna trecută conducerea societăţii de asigurare după ce în presă au apărut informaţii că Euroins ar fi încălcat regulament.

Reprezentanţii Euroins au transmis în răspuns că Euroins îşi va continua să îşi îndeplinească obligaţiile legale faţă de clienţii RCA şi că documentele interne publicate în presă au fost folosite într-un context manipulativ.

"În legătură cu informaţiile vehiculate în unele canale media în data de 27 noiembrie, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA confirmă că va continua să îşi îndeplinească obligaţiile legale faţă de clienţii RCA prin asigurarea unui flux complet, pe întreg teritoriul României. Documentele interne publicate sunt versiuni preliminarii, incomplete, şi au fost folosite între-un context manipulativ", spune Euroins într-un comunicat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO