Bănci și Asigurări

Costurile sterilizarii in 2003, cat 38% din PIB

14.07.2004, 00:00 17



Ponderea in produsul intern brut a volumului total al operatiunilor al operatiunilor de sterilizare ale BNR a crescut anul trecut la 38% fata de 23,3% in 2002, mentinandu-si o tendinta de crestere puternica in prima jumatate a lui 2004.



Totusi, cheltuielile totale ale BNR au scazut cu 20,2% in termeni reali fata de 2002, in conditiile in care cele cu operatiunile bancare au reprezentat 92,7% din total, restul fiind cheltuieli determinate de functionare institutiei.



Dobanzile platite bancilor si Trezoreriei statului au insumat 15.163 mld. lei (82,6% din cheltuielile cu operatiunile), in scadere cu 23% in termeni reali comparativ cu anul 2002. Aceste cheltuieli au inclus dobanzile platite la rezerva minima oblogatorie, majorate ca urmare a cresterii volumului rezervei, si dobanzile consistente platite la depozitele constituite de banci la BNR.



Efortul de sterilizare a facut insa ca exercitiul financiar 2003 sa se incheie cu o pierdere de 9.675 mld. lei, acoperita din diferente nete favorabile din reevaluarea activelor in valuta.



Potrivit raportului anual pe 2003 al Bancii Nationale, magnitudinea procesului de sterilizare este reflectata si de schimbarile produse in bilantul monetar al bancii centrale, soldul mediu annual al operatiunilor de sterilizare ajungand sa depaseasca de 1,7 ori nivelul mediu al contului curent al bancilor la BNR, fata de un raport de 1,4 ori in 2002.



Pe de alta parte, in anul 2003, cele mai consistente injectii monetare pe piata au avut ca sursa tocmai interventiile Bancii Nationale pe piata valutara, soldate cu cumpararea a 523,4 milioane de euro, a caror decontare a echivalat cu 1,1% din PIB.



Atragerea de depozite de la bancile comerciale a fost unica metoda utilizata pentru drenarea lichiditatii excedentare, avand in vedere absenta din portofoliul BNR a titlurilor utilizabile pentru operatiuni reverse repo. Incepad cu luna mai 2003, termenul pe care BNR a atras depozite a fost standardizat la o luna. Frecventa mai ridicata a operatiunilor a imprimat fluxului mediu zilnic un ritm mai alert de crestere, de 105,2%.



Raportul pe 2003 al BNR arata ca experienta acumulata in perioada parcursa de la flexibiliarea mecanismului rezervelor minime obligatorii (august 2002) si ingustarea marjelor de profit ca urmare a intensificarii concurentei au afectat profilul cererii de rezerve a institutiilor de credit si implicit eficacitatea operatiunilor de sterilizare ale BNR. Conform aprecierilor din raport, unele banci au incercat sa valorifice la maximum oportunitatile oferite de piata monetara si de cea valutara, angajandu-se in operatiuni cu caracter speculativ, in timp ce altele au adoptat o atitudine conservatoare.



Schimbarile de comportament au fost declansate, printre altele, de asteptarile privind momentul si amplitudinea modificarilor de rata de dobanda operate de BNR, de incertitudinile create de preluarea decontarii operatiunilor Trezoreriei statului de catre TransFonD.



razvan.voican@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO