Bănci și Asigurări

Costul leilor şi costul creditelor în euro, la minime istorice

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

12.11.2015, 00:04 436

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la minimul istoric de 1,11% pe an, în timp ce şi referinţa pentru creditele de retail în euro, adică indicatorul Euribor, a ajuns la un minim de minus 0,8%.

Euribor a intrat pe teritoriu pozitiv pentru prima oară în luna aprilie a acestui an.

Dobânda Euribor se află pe o pantă descendentă de când Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat cel mai amplu program de injecţie de lichiditate din istorie, în speranţa că umbra defla­ţiei care ameninţă Europa se va disipa, iar Bătrânul Continent îşi va reporni motoarele economice. În iunie anul trecut, BCE a dus pentru prima dată dobânzile la depozite de la 0% la -0,1%, ceea ce înseamnă că instituţia taxează sumele depuse de băncile comerciale.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni a scăzut cu circa o jumătate de punct procentual de la începutul anului şi până în prezent, ceea ce înseamnă practic o economie lunară de aproxi­mativ 50 de lei pentru un credit imobi­liar de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani.

Analiştii estimează că dobânda Robor va mai scădea şi în perioada următoare.

Majoritatea băncilor au ajustat dobânzile variabile la credite în luna septembrie, iar următoarea ajustare în funcţie de evoluţia indicatorilor pieţei monetare este programată pentru ultima lună din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO