Bănci și Asigurări

Contzilla.ro: ANAF a publicat un nou formular 230 prin care persoanele fizice pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit

Contzilla.ro: ANAF a publicat un nou formular 230 prin...
11.03.2020, 00:05 3619

ANAF a publicat un nou formular 230 prin care persoanele fizice pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit.

În Monitorul Oficial nr. 181 din 5 martie 2020 a fost publicat Ordinul 614/2020 privind modificarea Ordinului nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.

În aceeaşi zi a devenit disponibil pe site-ul ANAF si formularul electronic prin care se poate face această redirecţionare. Formularul se depune de către persoanele fizice care doresc să redirecţioneze o sumă din impozitul anual datorat, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, şi care realizează următoarele venituri din România:

♦ venituri din salarii şi asimilate salariilor;

♦ venituri din pensii;

♦ venituri din activităţi indepen­dente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit;

♦ venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă;

♦  venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;

♦ venituri din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

 

Formularul are caracter opţional şi se depune până la data de 25 mai 2020, având aceeaşi scadenţă ca şi declaraţia unică.

Se poate depune individual de către persoana fizică la ghişeul ANAF, prin poştă sau prin SPV sau se poate depune de către  entitatea nonprofit beneficiară, pe bază de borderou.

În cazul în care depunerea s-a făcut pe bază de bordeou, ANAF va emite o notificare care se trimite persoanei fizice pentru a o înştiinţa cu privire la opţiunea sa privind direcţionarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit sau unităţilor de cult.

În cazul în care persoana fizică care a primit notificarea nu a optat pentru virarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat în contul entităţii beneficiare menţionate, în termen de 30 de zile de la data primirii notificarii trebuie să comunice în scris acest aspect către ANAF. În situaţia în care persoana nu răspunde în termen de 30 de zile de la data primirii notificării, se consideră că opţiunea înregistrată la ANAF îi aparţine şi urmează să fie finalizată procedura legală.

Opţiunea de a distribui suma pentru o entitate nonprofit poate fi exprimată pentru un an sau pentru doi. În acest din urmă caz, solicitarea poate fi reînnoită după expirarea perioadei de 2 ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO