Bănci și Asigurări

Consumul conduce creşterea economică în toate ţările ex-comuniste în primul trimestru: De la România cu 5%, Polonia cu 4,6% şi până la Ungaria care înregistrează o creştere fabuloasă de 5,3%

Consumul conduce creşterea economică în toate ţările...

Autor: Alex Ciutacu

15.05.2019, 12:39 1043

Consumatorii încurajaţi de majorările salariale şi cheltuielile guvernamentale impulsionează economiile fostelor ţări comuniste şi aduc creşteri economice puternice la început de an, potrivit Bloomberg.

Blocul est-european arată o anumită rezistenţă în faţa tensiunilor comerciale globale şi în faţa producţiei slăbite din Germania – principala lor piaţă de export.

Datele preliminare lansate miercuri arată că PIB-ul a crescut aproape dublu faţă de ritmul zonei euro pentru aceste ţări.

Astfel, în timp ce pentru România se confirmă o creştere de 5% în T1 2019 – faţă de aşteptări de 4,1%, Cehia este în aceeaşi situaţie cu 2,5% versus 2,4%, la fel ca Ungaria cu 5,3% versus aşteptări de 4,9%.

Printre celelalte ţări din regiune, Slovacia a înregistrat un avans de 3,7% faţă de aşteptări de 3,6%, în timp ce Polonia arată 4,6% versus 4,4%, iar Bulgaria 3,4% versus 3,2%.

„Ţinând cont de scepticismul recent faţă de perspectivele zonei euro, creşterile economice din regiune sunt o surpriză pozitivă”, spune Jakub Seidler, economist-şef al ING Group Cehia.

În continuare încrederea în regiune rămâne la un nivel ridicat, în timp ce Germania abia acum începe să iasă dintr-o anumită stagnare. Costurile de împrumut rămân aproape de recordurile istorice, deşi consumul privat a realimentat pericolele inflaţioniste în anumite ţări.

Polonia se pregăteşte să extindă o pauză istorică în ceea ce priveşte menţinerea nivelului scăzut de dobândă monetară.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO