Bănci și Asigurări

Consiliul fiscal nu este de acord ca statul să majoreze cheltuielile. Intenţia este "regretabilă"

Consiliul fiscal nu este de acord ca statul să majoreze cheltuielile. Intenţia este "regretabilă"

Autor: Mihaela Claudia Medrega

03.08.2011, 14:30 636

Ordonanţa de Urgenţă pentru rectificareabugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la unul dintrearticolele Legii responsabilităţii fiscal-bugetare care stabileştecă sumele privind cheltuielile totale ale bugetului generalconsolidat, excluzand asistenţa financiară din partea UniuniiEuropene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocaziarectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datorieipublice şi pentru plata contribuţiei României la bugetulUE.

Consiliul fiscal consideră regretabilăpractica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prinlegea 69/2010 pentru promovarea disciplinei în execuţiabugetară.

"Cu toate că majorarea decheltuieli poate fi justificată parţial de necesitateaplăţii

arieratelor, suspendarea temporară aprevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează unprecedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de laprincipiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şipredictibile".

În plus, Consiliul fiscalapreciază că recursul la derogare de la regulile instituite delegea responsabilităţii fiscal-bugetare nu este de natură săcontribuie la stabilirea unui cadru credibil şi predictibil dederulare a politicii fiscal-bugetare, subminând astfel unul dintrescopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumată şi promovată deautorităţi.

Proiectul de rectificare bugetară prevedemajorarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidatcu 2,98 mld. lei, menţinând astfel ţinta de deficit bugetarasumată.

Consiliul fiscal este o autoritate independentă, compusă din 5membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şibugetare, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentuluiîn cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilorfiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelormacroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi apoliticilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.

Din Consiliul Fiscal fac parte Ionuţ Dumitru - preşedinte(economistul-şef Raiffeisen Bank), Răzvan Stanca - vicepreşedinte(BNR), Lucian Liviu Albu (Academia Română), Silviu Şeitan(Institutului Bancar Român) şi Tatiana Moşteanu (ASEBucureşti).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO