Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Consiliul Concurentei: Cand vezi un domeniu cu marje mari de castig, cum au bancile, te uiti cu atentie

Cu toate acestea, Concurenta are in derulare o singurainvestigatie in zona bancara, declansata in urma cu un an, cand maimulte banci au fost suspectate de tentativa de a manipula dobanzilepe piata monetara.

"Este un domeniu care ne framanta. Este important prin numarulde consumatori implicati, are marje mari de castig si dobanzilesunt ridicate. Cand vezi marje mari de castig intr-un domeniu, teuiti cu atentie", spune Bogdan Chiritoiu, 39 de ani, presedinteleConsiliului Concurentei.

Anul trecut bancile au realizat un profit net record de 1,2miliarde de euro, chiar daca in ultimul trimestru au inceput sasimta criza.

Ca autoritate administrativa, Consiliul are competente inrestabilirea si mentinerea unui mediu competitiv, dar si desupraveghere a jucatorilor din economie.

Asemenea majoritatii organismelor de supraveghere, ConsiliulConcurentei este foarte discret in ceea ce priveste investigatiilederulate.

Chiritoiu evita sa dea detalii privind investigatia derulata insectorul bancar. "Este o investigatie complicata. Si nu este veche,are doar un an. La noi, media este de doi ani."

In octombrie anul trecut, Consiliul a facut o serie de inspectiiinopinate la sediile centrale ale unor banci, dar si la AsociatiaRomana a Bancilor, suspectand o eventuala intelegere privindstabilirea dobanzilor.

BRD, una dintre bancile vizate, a fost chiar amendata, deoarecea ingradit accesul inspectorilor la documente.

Banca a contestat insa amenda in instanta. In prezent, dosarulse afla la Curtea Constitutionala, avocatii de la Stoica siAsociatii, care consiliaza BRD, ridicand o exceptie deneconstitutionalitate privind incalcarea drepturilor omului prininspectia inopinata.

Chiritoiu ezita sa vorbeasca despre eventuale planuri de a lansainvestigatii. "In general, o investigatie incepe cu o inspectieinopinata. Nu vrem sa-i avertizam pe cei vizati."

Totusi, el nu priveste cu ingrijorare spre sistemul bancar,considerand ca piata este suficient de fragmentata incat sa nupoata exista ingradiri flagrante ale concurentei.

"Fata de alte industrii, piata bancara nu este foarteconcentrata. Cat timp nu ai o pozitie dominanta, nu poti sa impuiceva clientului."

Chiar daca la nivel general piata pare suficient de fragmentata,Consiliul intentioneaza totusi sa analizeze sub-segmente de piata,la nivel regional.

De altfel, majoritatea bancilor si-au concentrat prezenta inmarile orase, unde si potentialul de afaceri este mai important.Practic, in localitatile cu mai putin de 50.000 de locuitori doarcateva banci - cu retele extinse - au ajuns.

Comisionul de rambursare anticipata nu sejustifica

Comisionul de rambursare anticipata ar trebui cel putin plafonatsi in cazul creditelor ipotecare, in conditiile in care o DirectivaEuropeana, care va intra in vigoare in iunie anul viitor, prevede oasemenea masura pentru creditele de consum.

Chiritoiu spune ca un astfel de comision are logica doar incazul creditelor cu dobanda fixa, cand banca isi asuma un risc maimare - clientul ar putea sa opteze pentru refinantare, dacadobanzile pe piata ii sunt favorabile la un moment dat.

Insa majoritatea dobanzilor la creditele ipotecare sunt indexatela indicatori externi, astfel ca in mod normal clientul nu ar aveamotive sa plece de la banca.

"Banca vrea sa fie sigura de profitul sau, percepand o marjafixa peste indicatorul independent, tot riscul fiind practic laclient. In regula, dar atunci lasa-ma sa ma pot muta, daca apare pepiata o banca mai eficienta."

Chiritoiu are de altfel o experienta personala ampla cu bancile,avand in derulare nu mai putin de patru credite ipotecare, cu ovaloare cumulata de putin peste jumatate de milion de euro.

Totodata, seful Concurentei spune ca bancile nu atrag resurse cuscadente foarte lungi, egale cu scadentele creditelor ipotecare, depana la 30 de ani.

"Daca rambursezi anticipat un credit pe termen lung, nu le faciprobleme, pentru ca nu au resurse atrase pe 30 de ani, care saramana astfel neutilizate."

Consiliul Concurentei nu are insa posibilitatea de a initiaproiecte legislative, aceste competente avand insa ProtectiaConsumatorului.

Transparenta trebuie imbunatatita

De altfel, Chiritoiu spune ca incearca sa imbunatateascacolaborarea atat cu Autoritatea Nationala pentru ProtectiaConsumatorului (ANPC), cat si cu BNR, care reglementeaza sisupravegheaza prudential institutiile de credit.

"Cresterea transparentei privind modalitatea de stabilire apreturilor pe piata bancara ar putea contribui la crestereapresiunii concurentiale asupra comportamentului bancilor", spuneel.

Spre exemplu, bancile ar trebui sa ofere detalii privindpreturile individuale ale tuturor produselor si serviciilor atasateconturilor curente, iar costurile asociate schimbarii furnizoruluide servicii financiare ar trebui sa fie zero.

Pe de alta parte, Chiritoiu spune ca nivelul comisioanelor esterelativ scazut pe plan local fata de alte piete europene, iarConsiliul nu are elemente care sa indice o posibila intelegereintre banci pentru stabilirea dobanzilor, mai ales ca piata estedestul de fragmentata.

Ce posibile probleme vede Concurenta:

  • Comisioanele de rambursare anticipata mari pot tine clientulcaptiv o perioada indelungata
  • Bancile obliga clientii sa isi deschida un cont curent laacordarea unui credit, iar in unele cazuri sa achizitioneze si opolita de asigurare
  • Piata bancara este suficient de fragmentata, dar la nivelregional pot aparea distorsiuni
  • Lipsa de transparenta in privinta costurilor impiedica uneoriclientul sa faca cea mai buna alegere
  • Legaturile dintre serviciile bancare si conturile curente nu sejustifica din punct de vedere al eficientei
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.