Bănci și Asigurări

Consiliul Concurenţei a amendat ALB şi 16 companii de leasing cu 41 mil. lei (8,4 mil. euro) pentru schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial. Cea mai mare amendă au primit-o Unicredit Leasing şi BCR Leasing

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Autor: Cristina Bellu

12.01.2021, 13:41 1450

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 41,2 mil. lei (aprox. 8,47 mil euro) Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) şi alte 16 companii membre ale acesteia pentru încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei, prin participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

Sancţiunea vine după ce autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că erau transmise, alături de informaţii privind valoarea finanţărilor curente şi viitoare, şi unele elemente cu un grad ridicat de detaliere, cum ar fi valoarea bunului, perioada finanţată, valoarea reziduală, portofoliul de leasing etc.

Toate acestea au condus la transparentizarea excesivă a piaţă, oferind posibilitatea competitorilor de a-şi adapta în consecinţă strategiile comerciale.

„Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificării comportamentului privind schimbul de informaţii, în special în cazul asociaţiilor, similar celui în care au fost implicate companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Rolul şi atribuţiile asociaţiilor sunt benefice - de exemplu, în privinţa aplicării unor standarde profesionale ridicate în industrie. În acelaşi timp, însă, ele pot facilita schimbul unor informaţii sensibile din punct de vedere comercial, permiţând companiilor să fie la curent cu strategiile de piaţă ale concurenţilor lor, ceea ce poate duce la restrângeri ale concurenţei. Impactul schimbului de informaţii asupra mediului concurenţial nu depinde doar de caracteristicile iniţiale ale pieţei în care acesta are loc, ci şi de tipul de informaţii schimbate”, explică Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit Consiliului Concurenţei, practica a fost facilitată de Asociaţia Societăţilor Financiare din România – ALB, dar şi de o companie care a aplicat la politica de clemenţă, oferind autorităţii de concurenţă informaţiile necesare pentru declanşarea investigaţiei în 2017. De asemenea, o companie a recunoscut participarea la fapta anticoncurenţială, ceea ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.

Amenzile au fost aplicate astfel:

În urma investigaţiei autorităţii de concurenţă, ALB a adoptat măsuri de conformare cu legislaţia din domeniul concurenţei, implementând un proiect de tip „black box”. Astfel, ALB a încheiat un contrat cu o firmă de consultanţă, care va centraliza şi prelucra numai informaţii aferente perioadelor trecute (nu a intenţiilor viitoare ale firmelor), iar apoi le va prezenta într-o formă agregată (care să nu permită identificarea informaţiilor strategice ale participanţilor).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO