Bănci și Asigurări

Conducerea băncilor mari din România este dominată de români. Însă, poziţiile de CEO revin preponderent expaţilor

Conducerea băncilor mari din România este dominată de...

Autor: Claudia Medrega

16.03.2016, 16:33 1469

Echipele de conducere execu­ti­vă a celor mai mari bănci din top zece au ajuns să fie în ma­joritatea cazurilor dominate de români, marcând o schimbare fa­ţă de imaginea de la începutul anilor 2000, când cei mai mulţi manageri erau străini. În ceea ce priveşte poziţiile de CEO, bancherii stră­ini continuă să domine top ma­nage­mentul celor mai mari bănci.

Odată cu dezvoltarea pieţei bancare au­toh­tone, bancherii locali au acumulat ex­perienţă şi au devenit astfel „eligibi“ pentru a fi numiţi pe posturi de conducere.

„Este o mişcare firească. Nu doar la bănci, ci şi la alte companii, echipele de con­du­cere au ajuns să fie formate preponderent din români. Principalul motiv este că ro­mâ­nii manageri s-au maturizat, au avut timp să înveţe, sunt suficient de pregătiţi să ocupe funcţii de management. Un al doilea motiv pen­tru această evoluţie poate fi legat de cos­turi. Pentru un expat, costurile sunt uşor dis­pro­porţionate, şi nu este vorba neapărat de salariu, ci de cheltuieli cu locuinţa, mutarea familiei, costurile cu educaţia copiilor“, spune Oana Datki Botolan, south east Eu­ro­pe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Însă, la nivel de top management con­ti­nuă să domine expaţii, doar patru bănci din top 10 având CEO român. Iar această tendinţă ar putea să continue, şi nu pentru că nu ar exista români suficient de bine pre­gă­tiţi pentru a ocupa astfel de poziţii, ci în principal ca urmare a politicii „rotaţiei de cadre“ (CEO) din cadrul băncilor mari şi ma­rilor companii multinaţionale, mai spune Oana Datki Botolan.

La conducerea BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a ajuns în toamna anului trecut Sergiu Manea, 43 de ani, el fiind primul român pe care austriecii de la Erste au pariat să ducă banca înainte. Din 2008 încoace BCR a avut trei directori ge­ne­rali, respectiv Dominic Bruynseels, Tomas Spurny şi Sergiu Manea. BCR a rămas lider al pieţei în anii de criză, însă cota sa de piaţă a alunecat spre 16%. Privind retrospectiv, în­tr-un deceniu Andreas Treichl, şeful Erste Bank, a schim­bat cinci preşedinţi executivi la BCR.

Echipa de conducere executivă a BCR este formată din trei români şi trei străini.

În cazul BRD-SocGen, al doilea jucător din sistemul bancar local, sunt patru români în structura de conducere executivă şi trei stră­ini, însă poziţia de CEO revine unui străin.

Francezul Philippe Lhotte a preluat în toamna anului 2012 conducerea BRD SocGen. Pentru Lhotte, România a fost a doua ţară străină în care a lucrat de-a lungul carierei derulate integral în grupul SocGen, după Bulgaria unde a fost CEO al filialei bulgare a grupului Société Générale timp de peste şapte ani. La BRD găsirea unui succesor potrivit după retragerea veteranului Patrick Gelin în 2009 s-a dovedit o temă dificilă pentru francezii de la Société Générale.

Guy Poupet nu a fost menţinut în funcţie decât doi ani, timp în care prudenţa în politica de creditare a dus la erodarea portofoliului. În 2012 încercarea de a-l înlocui a condus la o serie de complicaţii care au făcut ca BRD să stea mai multe luni cu preşedinte interimar.

Banca Transilvania, a treia de pe piaţă, este condusă de turcul Omer Tetik, iar echipa de conducere executivă mai include şase români.

Şi în managementul UniCredit Bank românii sunt majoritari, echipa de conducere fiind formată din cinci români şi un străin. CEO-ul UniCredit Bank este tot român, Răsvan Radu.

În cazul Raiffeisen Bank, sunt trei români în conducere şi patru expaţi. Poziţia de CEO este ocupată de olandezul Steven van Groningen. El conduce Raiffeisen Bank România din 2002, imediat după preluarea de către austrieci a Băncii Agricole. Grupul austriac i-a prelungit anul trecut mandatul de director executiv-CEO al Raiffeisen Bank România pentru încă cinci ani, până în 2020. El este unul dintre cei mai longevivi bancheri de pe piaţa românească, iar odată cu prelungirea mandatului va ajunge să aibă 18 ani în poziţia de CEO pentru o bancă de top, mai puţin uzual.

La CEC Bank, cea mai veche instituţie de credit din România (înfiinţată în 1864), conducerea executivă este formată din cinci români. Radu Gheţea a devenit preşedintele şi directorul general al CEC în 2007, când la putere era PNL, prin decizia ministrului de finanţe de atunci Varujan Vosganian. Ulterior, Gheţea a primit un nou mandat de patru ani în 2011, în timpul guvernului Boc, când ministru al finanţelor era Gheorghe Ialomiţianu. Mandatul i-a fost prelungit, el fiind în continuare la conducerea CEC Bank. Gheţea are o carieră bancară de aproape 40 de ani şi a fost şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Conducerea executivă a ING Bank este asigurată de trei români şi patru străini. Bancherul polonez Michal Szczurek a preluat în toamna anului 2012 conducerea băncii olandeze.ING Bank a schimbat doar doi directori executivi din 2008 până acum.

Alpha Bank, un jucător de top 10 în sistemul bancar, a fost printre puţinele bănci cu conducere stabilă pe parcursul crizei. Sergiu Oprescu, 52 de ani, a venit la conducerea executivă a Alpha Bank în 2007. El este membru al boardului băncii româneşti cu capital grecesc din 2005, iar în 2012 a primit un nou mandat. Anul trecut Oprescu a fost desemnat şi preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Alpha Bank are cinci români şi un străin în conducerea executivă.

Bancpost deţine recordul schimbărilor de şefi pe piaţa locală, banca având cinci directori executivi în ultimii ani. La conducerea băncii româneşti cu capital grecesc s-au perindat Manuela Plăpcianu, Mihai Bogza, Peter Weiss, Anthony Has­siotis, iar acum CEO este grecul George Georgakopoulos.

Ufuk Tandogan, 52 de ani, conduce de mai bine de trei ani subsidiara din România a grupului turc Garanti. Garanti Bank România s-a dezvoltat la începutul anilor 2000 ca bancă universală, a obţinut licenţa de la BNR şi a trecut de la statutul de sucursală a unei bănci străine la cel de bancă locală. Banca are patru români în echipa de conducere şi trei străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO