Bănci și Asigurări

Concurenta pentru bancile locale: din iulie romånii isi pot deschide conturi peste granita

23.06.2005, 18:38 14

Incepånd de luna viitoare, cetatenii romåni isi vor putea deschide fara nici o restrictie conturi curente si conturi de depozit la banci din strainatate.

Guvernatorul Bancii Nationale a declarat ieri ca decizia de modificare a regulamentului valutar in acest sens a fost deja adoptata de Consiliul de Administratie al BNR.

a??Am hotaråt sa devansam termenul de aplicare a acestei etape de liberalizare a contului de capital imediat dupa denominare, pentru a da mai multa incredere in noua monedaa??, a spus Mugur Isarescu.

Masura vine dupa ce in primavara BNR a lasat libere operatiunile de cumparare de valuta de pe piata si a liberalizat accesul nerezidentilor la constituirea de depozite la termen in lei, la banci din Romånia.

Parcurgerea ultimilor pasi de liberalizare a contului de capital va asigura convertibilitatea deplina a leului, care va putea circula liber si in strainatate.

a??Avem o intentie ferma sa facem chiar mai mult decåt sa lasam exportatorii sa plateasca in valuta. Vrem sa modificam regulamentul valutar si sa liberalizam dreptul rezidentilor de avea acces la instrumente financiar-bancare din strainatate, chiar din luna iuliea??, a declarat guvernatorul.

Banca Nationala asigura astfel un tratament de reciprocitate privind libertatea persoanelor fizice rezidente si nerezidente de a-si plasa banii in depozite bancare oriunde doresc, la banci din tara si din strainatate.

O data cu deschiderea accesului nerezidentilor la depozitele la termen in lei, in luna aprilie, BNR a stabilit si patru masuri de salvgardare in cazul unor intrari masive de capital pe termen scurt. Astfel, regulamentul valutar stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale pietei monetare si valutare.

Cel putin påna in prezent banca centrala nu a fost nevoita sa apeleze la vreuna din masurile respective, in ciuda unor miscari de retragere de capitaluri speculative.

Guvernatorul BNR afirma ca pericolul aparitiei unor tensiuni din astfel de cauze nu a trecut complet. a??Dobånzile la lei sunt inca semnificativ ridicate comparativ cu alte piete. In gluma, as spune ca daca ne mai ajuta si domnul Greenspan cu una-doua majorari de dobånda, de abia atunci dormim si noi mai linistitia??, a spus Isarescu. El considera ca mentinerea unei tendinte de crestere a dobånzilor la dolar va reduce tentatia capitalurilor speculative de a veni in Romånia, chiar daca in zona euro Banca Centrala Europeana nu are intentii de a ridica dobånzile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO