Bănci și Asigurări

Companiile vor deveni mai interesate de pensiile facultative private abia la anul

Companiile vor deveni mai interesate de pensiile facultative private abia la anul
16.07.2007, 15:01 19

Piata pensiilor private facultative nu isi va putea valorifica intregul potential anul acesta, din cauza lipsei interesului companiilor pentru aceste produse. Din moment ce pensiile facultative au luat startul abia in luna mai a acestui an, companiile nu aveau pregatite bugete ca sa poata oferi aceste produse in pachetul de beneficii salariale, pentru angajatii lor.
"Intrucat companiile nu au stiut din timp despre aceste pensii facultative, ele nu si-au bugetat sumele necesare ca sa ofere angajatilor aceste beneficii. Din discutiile pe care le avem acum cu mai multe companii, marea majoritate vor putea cumpara aceste produse abia la anul", spune Radu Vasilescu, manager de pensii la ING Asigurari de Viata.
Desi optiunea de a cumpara sau nu un astfel de produs financiar este una individuala, legislatia permite angajatorilor sa ofere pensii facultative pentru salariatii lor, contribuind astfel in locul acestora pentru obtinerea unei pensii.
Anul acesta insa, cea mai mare parte a vanzarilor de pensii facultative nu vor fi realizate pe segmentul corporate, ci prin retail, adica prin distributia acestora direct catre clientii individuali, spune Vasilescu.
"Primele noastre vanzari de pensii facultative sunt bune, avem aproape 4.000 de contracte semnate. Nu avem prea multe companii, decat unele mici si mijlocii, care sa fi cumparat aceste produse. Putine companii au avut in buget banii pentru a contribui la aceste pensii in locul angajatilor", spune Crinu Andanut, director general la Allianz-Tiriac Pensii Private.
Administratorii pensiilor facultative s-au bazat destul de mult pe vanzari corporate (catre companii) odata cu startul din luna mai, dar se pare ca baza de vanzari va fi de fapt tot retailul, spune Andanut.
Un alt motiv pentru care piata de pensii facultative (pilonul III) va performa sub potential este suprapunerea cu campania de vanzare la pensiile obligatorii (pilonul II), afirma Radu Vasilescu. Forta de vanzare formata din agentii de marketing persoane fizice va fi concentrata pe pensiile obligatorii, prioritare in viziunea administratorilor.
"Aceeasi persoana va trebui sa vanda doua tipuri de produse de pensii private. Va fi dificil pentru vanzarile de pensii facultative sa creasca in aceste conditii", spune seful pensiilor de la ING Viata.
O alta piedica in calea cresterii puternice a vanzarilor de pensii facultative este activitatea inca neconvingatoare a brokerilor de asigurare, care au voie (cu conditia autorizarii de catre Comisia de Pensii Private) sa distribuie aceste produse.
"Brokerii de asigurare inca nu au inceput activitatea la capacitate maxima. Ei nu au inceput sa promoveze pensiile facultative catre firmele pe care le au deja in portofoliu", spune Andanut. El vede brokerii ca pe "un canal de distributie adormit", din moment ce acestia nu si-au autorizat inca forta de vanzare si nu s-au implicat activ in promovarea produselor de pe piata. In prezent exista pe piata sase fonduri de pensii facultative, inca unul fiind in pregatire.
Cei doi administratori spun ca pensiile facultative vor avea un re-start spectaculos incepand cu anul viitor, din moment ce barierele pietei de anul acesta vor fi inlaturate. In primul rand, companiile interesate vor avea in buget sume pentru a oferi pensii facultative unor angajati, apoi, campania de vanzare pe pilonul II va fi finalizata, iar brokerii (de asigurare si de pensii) vor avea timp destul sa isi autorizeze forta de vanzare pentru a intermedia aceste produse.
La inceputul acestui an, estimarile oficiale aratau potentialul pietei la aproximativ 200.000 de clienti. Pana acum, cele patru companii care vand aceste produse nu au reusit inca, la mai bine de o luna dupa debutul vanzarilor, sa depaseasca 6.000-7.000 de clienti pentru aceste produse.

Cine contribuie la pensiile facultative?

Prin pensiile facultative pot economisi toti cei care obtin venituri, fie din salarii, fie din activitati independente. Limita lunara a contributiei este de 15% din veniturile brute realizate. Conditia minima pentru obtinerea unei pensii facultative este varsarea a 90 de contributii lunar, nu neaparat consecutive, pentru ca dupa 60 de ani sa poata fi incasata pensia. Aceasta suma se adauga la pensia de stat, ce va fi primita din sistemul publ ic.
Atat angajatul, cat si angajatorul pot contribui la o astfel de pensie facultativa, dar aderarea si ramanerea intr-un astfel de fond este o decizie individuala. Contributiile sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO