Bănci și Asigurări

Companiile nu vor mai putea vinde asigurari de viata sub denumirea de "pensii private"

07.03.2006, 00:00 105

Companiile de asigurari de viata ar putea sa nu mai vanda produse de asigurare de viata de economisire pe termen lung sub numele de "pensii private" dupa ce vor aparea adevaratele fonduri de pensii private, aflate acum in stadiul de legiferare, conform viitoarelor reglementari de profil la care lucreaza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In acest moment, aproape toate companiile de asigurari de viata vand, sub denumirea de "pensii private", produse de asigurari de viata cu economisire pe termen lung si cu plata indemnizatiei la expirarea contractului sub forma de renta viagera. Peste 200.000 de romani au cumparat acest tip de polita, printre care chiar si Mircea Oancea, directorul general al Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

"Eu am patru asigurari de viata, dintre care una asa-numita de Çpensii privateÈ. In lipsa legislatiei fondurilor private de pensii, multe societati au folosit formularea Çpensie privataÈ pentru produse de asigurari de viata cu economisire. Este o denumire improprie. Pensiile private sunt numai cele facute in baza legii fondurilor de pensii private. Restul vor fi asigurari de viata", spune Oancea. Directorul general al Comisiei crede ca, dupa ce va aparea legea fondurilor de pensii private, va trebui sa fie eliminata folosirea sintagmei "pensii private" de catre companiile de asigurari de viata pentru produsele de asigurari de viata cu economisire, pentru a nu produce confuzie.

"Va trebui o clarificare pentru aceasta situatie. Vom discuta la elaborarea legislatiei secundare modalitati prin care sa coexiste, dar sa nu provoace confuzie. Nu poti spune pensii private si la una si la alta. Actualele Çpensii privateÈ vandute de companiile de asigurari au si o componenta de asigurari de viata. Ele de fapt sunt asigurari de viata. Sunt altceva", spune Oancea.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, infiintata anul trecut, lucreaza deja la elaborarea normelor pentru pensii private. "Nu astept adoptarea legii pentru ca incerc sa castigam timp", afirma Mircea Oancea.

Oancea estimeaza ca primele fonduri de pensii facultative vor aparea la 1 ianuarie 2006, data de la care vor putea incepe efectiv contributiile catre fonduri.

Legea fondurilor de pensii facultative este acum in discutii la Camera Deputatilor, dupa ce a trecut de Senat. Oancea estimeaza ca pana in aprilie legea va fi promulgata, in august-septembrie vor aparea normele, in octombrie-noiembrie va incepe procesul de autorizare a primelor fonduri de pensii private facultative, astfel incat de la 1 ianuarie sa poata incepe sa fie facute primele contributii.

Legea fondurilor de pensii facultative inlocuieste legea fondurilor de pensii ocupationale, votata in Parlament in 2004, dar considerata neoperationala de investitori din cauza prevederilor prea restrictive.

Pensiile ocupationale erau gandite in stransa legatura cu ocupatia celor care urmau sa contribuie, asa-numitele scheme de pensii ocupationale urmand sa fie constituite prin implicarea sindicatelor si a patronatelor.

Actuala lege va da posibilitatea tuturor celor care vor sa contribuie la un fond de pensie facultativ, indiferent daca sunt salariati sau nu si indiferent daca au semnat un contract colectiv de munca/sunt intr-un sindicat sau nu. Mai mult, conform vechii legi, exista posibilitatea ca angajatorul si/sau sindicatul sa determine alegerea unui anume fond de pensii, ceea ce nu mai este cazul in viitoarea forma a legii.

"Exista si acum posibilitatea ca un reprezentant al salariatilor sau sindicatul sa negocieze ca societatea sa plateasca in numele angajatului o contributie de pensie facultativa prin contractul colectiv de munca, nu se poate impune alegerea fondului respectiv", a spus Oancea.

Cate companii crede Oancea ca vor intra pe piata fondurilor de pensii facultative?

Conform legii, vor putea administra fonduri de pensii private facultative companiile de asigurari, societatile de administrare a investitiilor (care administreaza fonduri mutuale deja existente) si societati specializate de administrare a fondurilor de pensii private. Acestea din urma vor putea fi infiintate de actionari care trebuie sa indeplineasca anumite conditii de bonitate si credibilitate (apreciate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private), capitalul minim necesar urmand sa fie de 1,5 milioane de euro.

"Exista un interes foarte mare pentru administrarea fondurilor de pensii. Impreuna cu piata fondurilor ipotecare, aceste doua noi piete financiare vor avea un impact major asupra dezvoltarii economice a Romaniei in urmatorii 10 ani", afirma Oancea.

In Polonia, fondurile de pensii private au sub administrare 12 miliarde de euro, din care majoritatea sunt investite pe bursa de valori. Capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti este de 20 de miliarde de euro, fata de 80 de miliarde euro Bursa din Varsovia.

Oancea mai spune ca dupa aparitia legii pensiilor facultative si a normelor, Comisia va face o campanie de informare pentru a anunta investitorii interesati de aceasta oportunitate.

Piata potentiala este de circa 400.000 de persoane in primul an, conform unor estimari. Cum vor ajunge la acesti oameni fondurile de pensii? Cum vor sti oamenii ce sa aleaga ?

"Modul de racolare a beneficiarilor va fi foarte strict reglementat. Nu vrem sa repetam greselile trecutului. Vom cauta sa protejam cat mai bine interesele participantilor si sa cautam sa asiguram functionarea eficienta a fondurilor", spune Oancea.

Exista doua variante de reglementare a marketingului fondurilor - companiile de administrare sa mearga direct la client, asa cum procedeaza asiguratorii de viata sau sa existe anumite centre sau puncte specializate unde cei interesati sa consulte oferta de fonduri de pe piata.

"N-as merge pe ideea ca pensiile sa fie vandute asa cum se vand acum asigurarile de viata, din usa-n usa."

In ceea ce priveste pilonul II de pensii, Oancea crede ca primele fonduri vor aparea abia la 1 ianuarie 2008. Legea este in acest moment in stadiul de proiect la Ministerul Muncii.



Cum va functiona Comisia

* Comisia se va finanta din comisioane percepute de la societatile de administrare a fondurilor de pensii private, calculate in functie de nivelul activelor administrate.

* Banii pentru infiintarea Comisiei provin dintr-un imprumut de la Banca Mondiala de 1,6 milioane de euro, din care 600.000 de euro sunt alocati pentru cheltuieli operationale timp de 18 luni si restul de 1 milion de euro pentru cheltuieli de capital.

* Comisia a fost infiintata pe 13 decembrie 2005. Banii sunt administrati de Unitatea de Management al Proiectelor din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

* Comisia are acum sediul in Bucuresti, intr-o cladire de birouri de pe Splaiul Unirii, din care a inchiriat 247 de metri patrati cu circa 14 euro pe luna/mp de la firma Skin Invest, detinuta de Aurel si Silvia Perian.

* CSSPP are acum 14 angajati ca personal administrativ si 6 specialisti si este in curs de angajare a catorva zeci de oameni.

* Consiliul de Conducere al Comisiei urmeaza sa fie ales de Parlament, la propunerea primului-ministru.



Situatia actuala a fondurilor private de pensii

Reforma sistemului de pensii este gandita, nu numai in Romania, prin reconstructia pe trei piloni:

- pilonul I - fondul de pensii publice

- pilonul II - fondurile de pensii administrate privat (participare obligatorie cu o parte din contributia datorata de angajat)

- pilonul III - fondurile de pensii facultative (unde contribuie voluntar angajatii, angajatorii pentru angajatii lor sau persoane cu alte tipuri de venituri)

Fondurile private de pensii se refera generic atat la pilonul II, cat si la pilonul III. In 2004 au fost adoptate legi pentru pilonul II si III, dar, fiind considerate prea restrictive de investitori, au fost sau vor fi modificate dupa cum urmeaza:



Pilonul II

n Legea privind fondurile de pensii administrate privat nr. 411/oct. 2004 (inca in vigoare):

- capital social minim al administratorului - 5 mil. euro

- contribuie obligatoriu toti salariatii sub 35 de ani care se angajeaza prima data si facultativ cei intre 35-45 de ani

- contributia este de 2% din venitul brut in primul an, urmand sa urce pana la 6% dupa 8 ani (plus 0,5% pe an)

- minim 50.000 de participanti la un fond

- primele fonduri apar de la 1 ianuarie 2008

n Legea este considerata prea restrictiva de investitori. Un proiect de modificare este in discutia Guvernului. Modificari importante: vor contribui obligatoriu toti salariatii sub 35 de ani

n Estimari participanti si business daca se modifica legea: 1,5-2 mil. contributori si 100 -120 mil. euro active de administrat in primul an



Pilonul III

n Proiectul de lege privind pensiile facultative va inlocui Legea pensiilor ocupationale nr. 249/ iunie 2004, considerata inoperabila, suspendata pana la 1 iulie 2005 prin Legea 141/mai 2005 si abrogata in mare parte prin OUG 50/iunie 2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

n Schemele de pensii ocupationale fusesera gandite in legatura cu contractele colective de munca, implicand si sindicatele; pensiile facultative permit accesul oricarei persoane cu orice fel de venituri

n Prevederi ale proiectului (adoptat de Senat, posibil sa fie adoptat de Camera Deputatilor pana in aprilie):

- capital social minim administrator - 1,5 mil. euro (fata de 2 mil. euro anterior)

- poate fi administrat direct de o societate de asigurari

- contribuie facultativ angajatii si/sau angajatorii pentru angajatii lor, precum si persoanele cu venituri independente

- contributii deductibile (la angajat si/sau angajator): maxim 15% din venitul brut pe an si maxim 200 de euro pe an de fiecare

- primele fonduri ar putea aparea, conform ultimelor estimari, dupa 1 ianuarie 2007

- Estimari participanti si business daca se modifica legea: 400.000 de persoane in primul an si 80 mil. euro contributii (la o contributie medie estimata de 200 de euro pe an de persoana)



Prin OUG 50/iunie 2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private s-a infiintat Comisia care urmareste modificarile legislative de mai sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO