Bănci și Asigurări

Companiile lovite de COVID-19 vor despăgubiri de la companiile de asigurări. Asigurătorii refuză

Companiile lovite de COVID-19 vor despăgubiri de la...

Autor: Mircea Nica

18.07.2020, 10:55 779

O avalanţă de restaurante, co­mer­cianţi cu amănuntul şi alţii care au fost afectaţi de închiderile pandemice au dat în judecată asigu­rătorii pentru a-i forţa să acopere miliarde de pier­deri în afaceri, con­form Wall Street Journal.

Milioane de compa­nii din Statele Unite au asigurare de întrerupere a afacerii, iar pandemia, fără îndoială, le-a între­rupt afacerile.

Cu toate acestea, companiile de asigurări au refuzat pe scara largă să plătească despă­gubirile asociate acestui tip de asigurare pentru că aceştia susţin că este nevoie de pagube fizice pentru a putea activa poliţele.

Aceasta este menţiunea care a fost introdusă la începutul anilor 1900, ca parte a asigurării de proprietate pentru a proteja producătorii de eventualele boilere sparte sau alte echipamente care ar fi putut întrerupe activitatea fabricilor.

Mai mult de jumătate dintre asigurările property au excludere la viruşi, iar companiile care înaintează procese împotriva asigurătorilor, cel mai probabil au poliţe cu această excludere.

Argumentul com­pa­niilor este că virusul COVD-19 rămâne pe suprafeţe şi prin urmare acele suprafeţe sunt nesigure.

Sute de procese au fost înregistrate, iar avo­caţii anticipează mul­te altele în perioada ur­mătoare. Avocaţii unor reclamanţi susţin că problema ar putea cauza pierderi asigură­torilor cum s-a întâm­plat în urma litigiilor de azbest acum aproxi­mativ 30 de ani. Pierderea atunci a fost de aproximativ 100 mld. dolari, potrivit A.M. Best Co.

Un analist de la Wells Fargo Securities evaluează cel mai nefericit caz de business interuption la 25 mld. dolari, ceea ce ar corespunde pierde­rilor din unele uragane de categoria 5.

mircea.nica@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO