Bănci și Asigurări

Companiile incep sa nu mai cumpere asigurari pe de rost

20.05.2004, 00:00 18

Cererea pentru consultanta in asigurari -risk management- este in continua crestere pe piata romaneasca, afirma reprezentantii companiilor de brokeraj in asigurari. Risk management inseamna evaluarea riscurilor la care este expusa o companie.
"Am incheiat recent un contract de consultanta de risk management cu o firma mare din sectorul energetic din Romania. Acesta este al doilea contract de acest tip, dupa cel pe care l-am incheiat anul trecut cu Transelectrica", a spus Cristian Fugaciu, directorul general al companiei de brokeraj in asigurari Marsh, filiala romaneasca a celei mai mari companii de brokeraj in asigurari din lume, Marsh&McLennan.
Contractul este evaluat la cateva zeci de mii de euro.
Cea mai mare parte a afacerilor companiilor de brokeraj provine acum din intermedierea contractelor de asigurare intre companiile de asigurari si asigurati. Pe pietele dezvoltate de asigurari, companiile cumpara asigurare abia dupa ce evalueaza riscurile la care se expun si care sunt modalitatile de reducere ale acestora. In Romania, risk management cumpara mai ales companiile din industria energetica, foarte expuse.
Si in reprezentantii companiei de brokeraj London Brokers afirma ca este in crestere cererea pentru astfel de contracte.
"Avem contracte de consultanta cu multinationale din domeniul productiei, farmaceuticii si al serviciilor. Cu aceste companii avem incheiate si contracte de asigurare, dar nu pe aceleasi linii de business pentru care facem consultanta", spune Ovidiu Demetrescu, directorul London Brokers.
Demetrescu mai spune ca este in crestere si cererea pentru audituri de asigurare. Auditul de asigurare este evaluarea portofoliului de polite pe care il detine o companie si a masurii in care acestea raspund cerintelor de acoperire a riscului.
Cei mai mari competitori de pe piata de brokeraj ai celor doua companii sunt KaRo (corespondent AON), EOS Risq, Gras Savoye sau Asigest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO