Bănci și Asigurări

Companiile de leasing şi credite de consum şi-au redus portofoliile de credite cu 40% în criză

Autor: Ciprian Botea

01.04.2013, 09:00 369

Instituţiile financiare nebancare (IFN) înscrise în registrul general al BNR şi-au redus bilanţurile cu 40% în ultimii patru ani şi au ajuns la un portofoliu total de împrumuturi de 22,2 miliarde de lei (5 mld. euro) la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de banca centrală. Spre comparaţie, la sfârşitul lui 2008 – când primele efecte ale crizei financiare globale îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală - companiile de leasing şi credite de consum aveau un portofoliu total de credite de aproape 37 miliarde de lei.

Aceste companii mai aveau la sfârşitul lunii decembrie active totale de 33 miliarde de lei (7,5 mld. euro), faţă de un vârf de aproape 45 miliarde de lei în urmă cu patru ani. Diminuarea la nivel agregat a portofoliilor de credite s-a suprapus peste un număr tot mai mare de împrumuturi neperformante, în condiţiile în care scăderea cifrelor de afaceri şi a salariilor a pus clienţii în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele. Sumele întârziate la plată ajungeau la începutul acestui an la 13,5% din totalul sumelor datorate de clienţii IFN-urilor.

Firmele de leasing s-au trezit în ultimii ani cu parcuri de mii de maşini recuperate de la clienţii rău-platnici pentru care găsesc foarte greu cumpărători şi pe care le vând de cele mai multe ori în pierdere. Valoarea bunurilor recuperate de firmele de leasing şi puse în vânzare se ridica la 216 mil. euro la finalul anului trecut. Multe IFN-uri de talie mică şi-au închis activitatea din 2008 încoace din cauza problemelor financiare, peste o sută de firme fiind radiate de BNR din registrele sale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO