Bănci și Asigurări

Companiile de asigurari, tot mai putin profitabile

22.06.2007, 20:56 20

Rentabilitatea companiilor de asigurari din Romania continua sa se diminueze, insa marjele de solvabilitate se mentin peste limita minima stabilita de legislatia in vigoare, arata Banca Nationala in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat recent.
"Pierderile tehnice inregistrate de anumite companii de pe segmentul asigurarilor generale au impus cerinte suplimentare de capital. Respectivele societati va trebui sa aiba in vedere ajustarea tarifelor de prima in functie de riscurile asumate si imbunatatirea sistemelor de administrare a riscurilor pentru a se intari financiar", se scrie in raportul BNR.
Anul trecut, mai multe companii mari de asigurari au raportat rezultate negative: Ardaf (pierdere de 35 de milioane de euro), Generali (pierdere de 8,8 milioane de euro), BT Asigurari (minus 2 milioane de euro), Unita (rezultat negativ de 6 milioane de euro) sau Interamerican (pierdere de 3,5 milioane de euro). In asigurari generale, principalele riscuri semnalate de BNR sunt cresterea daunelor si a costurilor cu reasigurarea, care pot pune in pericol stabilitatea pietei. Majorarea despagubirilor platite de companiile de asigurari nu a afectat, insa, situatia financiara a acestora, mai spune Banca Nationala, datorita infuziilor de capital si cresterii primelor brute subscrise. Majorarea costurilor cu reasigurarea la nivel global s-a reflectat anul trecut si in activitatea societatilor de asigurari din Romania, majoritatea fiind reasigurate la companii din strainatate.
"Soliditatea financiara a acestor companii de reasigurare constituie un plus de stabilitate pentru piata autohtona a asigurarilor, dar lipsa unor reasiguratori puternici pe piata romaneasca favorizeaza transferuri importante de fonduri in strainatate", se arata in raportul publicat de BNR.
Alti factori de risc pentru piata asigurarilor sunt tarifele de prima scazute din cauza concurentei stranse dintre jucatorii de pe piata si transferul riscului de credit dinspre sectorul bancar. "Cresterea pietei asigurarilor de credite a fost insotita de o deteriorare a calitatii portofoliului de polite gestionat de companii", potrivit raportului.
La fel ca in anii trecuti, si in 2006 cea mai mare cota de piata pe asigurari de credite au avut-o companiile de asigurari afiliate bancilor. Specialistii BNR considera ca riscul de credit ar putea afecta grupul financiar din care face parte compania de asigurari daca rata de nerambursare a imprumuturilor va creste. In timp ce multe companii de asigurari generale au probleme cu obtinerea profitului, rezultatele companiilor de asigurari de viata se imbunatatesc in fiecare an.
"Rezultatele tehnice pentru companiile de asigurari de viata au inregistrat o evolutie favorabila, diferita de rezultatele pentru asigurarile generale, principalul factor fiind reducerea indemnizatiilor nete raportate la primele nete subscrise", sustin specialistii BNR. Ei afirma ca asiguratorii trebuie sa obtina un nivel de echilibru intre siguranta plasamentelor si randamentele obtinute, astfel incat sa mentina stabilitatea financiara a sectorului.
"Cresterea sperantei de viata si posibilitatea redusa de investire pe termen lung adancesc decalajul de durata dintre active si pasive si erodeaza capitalul companiilor, fenomen observat si la nivelul pietei europene", se arata in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO