Bănci și Asigurări

Companiile de asigurari de viata obtin cele mai mari profituri

Companiile de asigurari de viata obtin cele mai mari profituri

Click pentru imaginea marita

05.07.2007, 18:05 32

Companiile de asigurari de viata au raportat cele mai mari profituri de pe piata asigurarilor anul trecut, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2006.
ING Asigurari de Viata, numarul unu de pe piata de profil, a obtinut anul trecut un castig net de aproape 10 milioane de euro (peste 35,1 milioane de lei), fiind cea mai profitabila companie de pe piata asigurarilor. AIG Life, a doua companie de asigurari de viata din Romania, a incheiat anul trecut cu un castig net de 5,8 milioane de euro (20,5 milioane de lei).
In topul celor mai profitabile companii de asigurari de viata urmeaza Delta Asigurari, societate controlata de Tabor Projects Ltd., un off-shore cu actionari necunoscuti, despre care se vehiculeaza ca ar fi controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. La prime brute subscrise de 2 milioane de euro (7,14 milioane de lei), Delta a obtinut anul trecut un profit de 4,9 milioane de euro (aproape 17,2 milioane de lei).
In aceeasi perioada, BCR Asigurari de Viata a inregistrat un castig net de 1,6 milioane de euro (5,5 milioane de lei), la doar un an si cateva luni de la infiintare. Grawe, companie de asigurari de viata cu capital austriac, a raportat un profit net de 1,2 milioane de euro (4,2 milioane de lei).
Nu toate companiile de asigurari de viata au mers insa pe profit. Aviva, membra a grupului britanic cu acelasi nume, a raportat o pierdere de 4,6 mil. euro (16,2 mil. lei) pentru anul trecut. In aceeasi situatie sunt companiile Omniasig Viata, cu un minus de 2 mil. euro (6,9 mil. lei) sau KD Life, societate cu capital sloven, care a inregistrat anul trecut un rezultat negativ de 1,3 mil. euro (4,5 mil. lei).
Topul celor mai profitabile zece companii de pe piata asigurarilor este impartit in mod egal intre companiile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. Pe langa companiile de asigurari de viata enumerate mai sus, in acest clasament mai sunt prezente societatile Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator de pe piata, cu un profit de 8,8 milioane de euro (31,1 mil. lei), Omniasig (4,3 mil. euro), BCR Asigurari (4,2 milioane de euro), Asirom (4 milioane de euro) sau Garanta, societatate din grupul National Bank of Greece (3,1 milioane de euro).
Raportul CSA arata ca anul trecut 20 de societati de asigurare au mers pe profit, castigurile totale fiind de circa 50 de milioane de euro (175,5 milioane de lei), iar 21 au inregistrat pierderi cumulate de 70 de milioane de euro (circa 244 milioane de lei).
Rezultatele tehnice ale companiilor arata profituri mult mai mari din asigurari de viata. In 2006, acestea au fost de 42,2 milioane de euro (148,8 milioane de lei), fata de un castig tehnic de 27,4 milioane de euro (96,4 milioane de lei) obtinut din activitatea de asigurari generale. Pierderile tehnice din asigurari generale au fost anul trecut de 6 ori mai mari decat cele din asigurari de viata, ajungand la 75,4 milioane de euro (265,7 milioane de lei).
Primele brute subscrise anul trecut de asiguratorii de pe piata locala au fost de circa 1,6 miliarde de euro (peste 5,73 miliarde de lei), din care circa 80% din asigurari generale. Fata de anul 2005, piata a crescut cu 31% in euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO