Bănci și Asigurări

Compania românească Trans Sped va participa la dezvoltarea Centrului Quantec de la Măgurele, un proiect de 1,5 milioane de euro pentru cercetarea tehnologiilor de comunicaţii cuantice

Camelia Ivan, CEO al Trans Sped

Camelia Ivan, CEO al Trans Sped

Autor: Roxana Rosu

18.10.2021, 00:04 766

Trans Sped, companie care oferă servicii de transformare digitală, va participa la dezvoltarea Centrului Naţional de Referinţă în domeniul comunicaţiilor cuantice Quantec pe platforma de cercetare de la Măgurele, un proiect de 1,5 milioane euro care vizează dezvoltarea tehnologiilor emergente din domeniul comunicaţiilor cuantice.

Trans Sped este una dintre companiile care fac parte din consorţiul care va realiza proiectul, condus de ISS - Institutul de Ştiinţe Spaţiale. Finanţarea centrului va fi susţinută prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). 

„Ne preocupă constant să oferim clienţilor noştri soluţii de ultimă tehnologie, iar comunicaţiile cuantice şi aplicaţiile bazate pe principiile fizicii cuantice sunt cheia către un salt tehnologic comparabil cu inventarea internetului. Nu întâmplător toate ţările investesc enorm în acest domeniu. România nu trebuie să rămână în urma partenerilor noştri europeni, ci trebuie să contribuie la dezvoltarea unui ecosistem şi a unei infrastructuri pe care instituţiile şi companiile să le poată folosi atunci când se va generalia utilizarea aplicaţiilor bazate pe tehnologie cuantică“, a declarat Camelia Ivan, CEO, Trans Sped.

Din consorţiul care va dezvolta Centrul Quantec fac parte mai multe instituţii şi companii din România, printre care Agenţia Spaţială Română, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I“, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, Romanian Inspace Engineering, Trans Sped, Control Data Systems şi Terrasigna.

„Mă bucur că instituţia pe care o conduc a primit responsabilitatea unui proiect de referinţă în cercetarea românească şi europeană“, a declarat Sorin Zgura, directorul Institutul de Ştiinte Spaţiale din România.

Comunicaţiile cuantice reprezintă o aplicare a principiilor fizicii cuantice în domeniul telecomunicaţiilor. Din punctul de vedere al securităţii datelor, acest tip de comunicaţie este extrem de importantă pentru că simpla tentativă de observare sau de „interceptare“ a acestor particule corelate duce la colapsul stării lor cuantice. În practică, acest lucru înseamnă că orice tentativă ilicita de decriptare este imposibilă.

O serie de companii şi bănci au început deja să utilizeze reţele de comunicaţie cuantică pentru schimbul de date ultra-sensibile printr-un sistem numit quantum key distribution (QKD). 

În România, aceste tehnologii vor fi dezvoltate şi integrate în cadrul Centrului Naţional de Referinţă în domeniul comunicaţiilor cuantice Quantec, care îşi propune să participe la proiectele europene pentru dezvoltarea şi realizarea de echipamente, servicii şi infrastructură de comunicaţii cuantice. 

Trans Sped oferă servicii de transformare digitală, fintech, digitalizare şi automatizare procese, soluţii bazate pe certificatele digitale de semnături electronice calificate, precum şi mărci temporale calificate, sigilii electronice calificate şi soluţii de arhivare electronică certificate conform legislatiei naţionale şi europene. Certificatele digitale emise de Trans Sped sunt incluse în Lista de Încredere a UE (EU Trusted List) şi sunt cross-certificate cu Federal Bridge of US, fiind astfel recunoscute de către instituţiile, companiile şi organismele publice sau private din SUA şi UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO