Bănci și Asigurări

Comitetul pentru Stabilitate Financiară consideră că nu este necesară acum restricţionarea creşterii creditului,dar atrage atenţia asupra accentuării dezechilibrelor bugetare şi de cont curent

Comitetul pentru Stabilitate Financiară consideră că...

Autor: Roxana Rosu

06.06.2019, 15:55 447

Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi BNR, ASF şi ai Guvernului, condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a decis în şedinţa de astăzi să recomande menţinerea de către BNR a ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0%, nivel la care se află din ianuarie 2016.

Amor­­ti­zorul anticiclic de capital este un instru­ment macro­pru­denţial pentru pre­venirea şi limi­tarea creşterii exce­sive a cre­ditului şi a îndatorării sectorului ne­guvernamental.

”Pe de altă parte, continuarea accentuării ciclice a dezechilibrelor bugetare şi de cont curent ar putea reclama în viitor majorarea ratei amortizorului anticiclic de capital”, se arată în recomandarea CNSM.

De asemenea, Comitetul  recomandă BNR să asigure emiterea cadrului de reglementare necesar aplicării integrale a IFRS de către instituţiile financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul general, ca bază a contabilităţii şi pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale individuale.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Preşedintele Con­si­liu­lui CNSM este Mugur Isă­res­cu, guvernatorul BNR. Din partea BNR, ală­turi de Isă­rescu, din Con­siliu mai fac parte Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, şi Liviu Voinea, vice­guver­na­tor şi coordonator al activităţii de stabilitate financiară.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO