Bănci și Asigurări

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială amână cu un an obligativitatea IFN-urilor de a implementa metoda IFRS în contabilitate

Comitetul Naţional pentru Supravegherea...

Autor: Roxana Rosu

11.05.2020, 15:40 110

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), întrunit în şedinţă pe 8 mai, prin procedură scrisă, a aprobat amânarea cu un an a planului de implementare a Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară de către instituţiile financiare nebancare, pentru a le permite acestora utilizarea resurselor disponibile pentru desfăşurarea operaţiunilor, în  contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

De asemenea, Consiliul a recomandat BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută, ţinând cont că îndatorarea totală continuă să se menţină sub pragul de semnal.

”Având în vedere raţiunea de a fi a amortizorului anticiclic de capital, respectiv de a contracara prociclicitate din sistemul financiar, în contextul actual al crizei COVID-19, o astfel de cerinţă de capital suplimentară nu este oportună”, se arată în comunicatul Comitetului.

Din Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, acesta fiind condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Instituţia a fost înfiinţată în 2017 cu misiunea de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO