Bănci și Asigurări

Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială recomandă guvernului revizuirea condiţiilor de accesare a programului „Prima casă“

Comitetul Naţional pentru Supraveghere...

Autor: Alex Ciutacu

28.05.2018, 00:03 344

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) s-a întâlnit în 21 mai pentru a doua oară în acest an pentru a discuta programul Prima casă, recalibrarea amortizorului anticiclic de capital, dezechilibrele structurale ale companiilor nefinanciare şi strategia macroprudenţială a CNSM. Printre măsurile de politică macroprudenţială pe care le-a aprobat consiliul se numără şi recalibrarea programului Prima casă.

CNSM recomandă guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului Prima casă din punct de vedere social prin revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, cu menţinerea unui grad de îndatorare sustenabil. În plus, Comitetul recomandă „implementarea unor măsuri privind sănătatea financiară a companiilor, prin care se recomandă ca guvernul să analizeze posibilităţile de îmbunătăţire a cadrului de reglementare privind sectorul companiilor nefinanciare, după consultarea cu mediul de afaceri şi cu partenerii sociali“, se arată în concluziile şedinţei. 

CNSM recomandă BNR să menţină amortizorul anticiclic de capital pentru instituţii de credit la 0% şi să monitorizeze constant evoluţiile privind îndatorarea sectorului populaţiei. Nu în ultimul rând, CNSM cere ca BNR şi ASF „să implementeze, după caz, instrumentele macroprudenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor intermediare cuprinse în Cadrul de ansamblu privind strategia politicii macroprudenţiale a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, iar guvernul să susţină politica macroprudenţială a CNSM, în vederea stabilităţii financiare“.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO