LIVE: Acum la ZF Live: Cum merg recrutările în industria IT şi cum pot să se extindă firmele româneşti din tehnologie peste hotare?
Bănci și Asigurări

Comisionul de administrare al creditului Noua Casă a fost redus la 0,30% din soldul garanţiei. Cererile pentru finanţare pot fi depuse la bănci începând de vineri

Guvernul a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casa, editia 2021, in valoare de 1,5 miliarde lei, iar Ministerul de Finanţe a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la 0,30% din soldul garanţiei.

În paralel, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanţiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent.

Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Cererile pentru finanţare pot fi depuse la bănci începând de vineri.

 ”Programul Noua Casă işi pastrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat. Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va răspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanţi în program. Având în vedere particularităţile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a uşura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanţie de stat”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General, FNGCIMM.

Soldul garanţiilor Prima Casă şi Noua Casă, aflate în portofoliul FNGCIMM, începând cu anul 2009, a ajuns la un număr de peste 275.000, cu o valoare totală de 24,5 miliarde lei ce susţin finanţări de 50 miliarde lei. Rata de default se menţine subunitară, la 0,30%.   

În anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele două programe, Prima Casă, şi Noua Casă un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei.

De la lansarea programului Noua Casă, in trimestrul III 2020, au fost acordate 7.882 garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei.

La acestea se adauga un număr de 2.188 promisiuni de garantare, emise in anul 2019-2020, in valoare de 299 milioane lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.