Bănci și Asigurări

Comisioanele de analiză fixe ieftinesc doar creditele clienţilor cu istoric bun

Autor: Ciprian Botea

02.02.2011, 23:50 29

Cele mai multe bănci au aliniat comisioanele de analiză laprevederile legii privind creditele pentru populaţie, care leobligă să-şi taxeze clienţii cu o sumă fixă şi nu cu un procent dinsuma împrumutată, aşa cum făceau anterior.

Comisioanele s-au redus şi la jumătate faţă de sumele încasateanterior, dar în cele mai multe cazuri băncile au preferat săcompenseze această scădere prin majorarea corespunzătoare amarjelor de dobândă, astfel că doar clienţii fideli şi cei carecumpără un produs promoţional beneficiază de credite maiieftine.

OTP Bank a eliminat din ofertă comisionul de analiză a dosaruluişi a majorat cu până la 1,3 puncte procentuale dobânda laîmprumuturile de consum şi cu 0,5 puncte la cele ipotecare. Astfella un credit imobiliar în lei dobânda anuală efectivă a crescut cu0,25 puncte procentuale, la 11,7%, în timp ce la euro a rămasconstantă, la 8,15%. În schimb, clienţii care îşi primesc salariulîntr-un cont deschis la bancă plătesc o dobândă efectivă de 6,85%la euro, în scădere cu trei sferturi de punct procentual faţă denivelul afişat anterior.

Şi la Raiffeisen schimbarea structurii de cost a lăsat locpentru ieftinirea creditelor, dar doar pentru creditelepromoţionale. Banca a majorat dobânda nominală la creditele deconsum în euro de la 7,25% la 12,25% pe an după eliminareacomisionului de analiză, dar costul efectiv a scăzut cu mai mult de2,5 puncte procentuale, la 13% pe an, deoarece banca desfăşoară opromoţie şi a eliminat până la sfârşitul lui martie şi comisionullunar de administrare.

UniCredit Ţiriac a stabilit la 300 de euro comisionul de analizăa dosarului la creditele imobiliare, astfel că pentru un credit de40.000 de euro (valoarea medie pentru acest tip de împrumuturi)banca încasează de trei ori mai puţin decât anterior, când clienţiierau taxaţi cu 2,3% din suma împrumutată. UniCredit a urcat însămarja de dobândă cu 0,2 puncte procentuale, asfel încât costulefectiv al unui împrumut în euro a crescut uşor, la 7,44%.

Grecii de la Banca Românească au introdus un comision de analizăfix de 500 de euro sau 2.200 de lei la creditele imobiliare, astfelcă dobânda efectivă a crescut de la 10,15% la 10,45% la lei şi ascăzt uşor, până la 7,58% la euro.

Şi BCR, cea mai mare bacă locală după active, a introdustemporar comisionul de analiză în marja de dobândă pentru a păstracostul efectiv la acelaşi nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO