Bănci și Asigurări

Comisia Europeană anunţă că vrea să dea 100 mld. euro companiilor din UE pentru susţinerea programelor de şomaj parţial din statele membre

Comisia Europeană anunţă că vrea să dea 100 mld....

Autor: Roxana Rosu

02.04.2020, 14:46 163

Comisia Europeană a propus astăzi constituirea unui fond de solidaritate în valoare de 100 miliarde euro, denumit SURE, pentru a menţine locurile de muncă şi funcţionarea întreprinderilor, în condiţiile în care toate statele membre vor avea programe de şomaj parţial care vor contribui la realizarea acestui obiectiv.

SURE va sprijini programele de şomaj parţial şi măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere şi de pierdere a veniturilor.

Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaţilor sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situaţie de urgenţă.

Noul instrument va oferi împrumuturi ţărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit şi că întreprinderile îşi păstrează personalul.

Împrumuturile se vor baza pe garanţii furnizate de statele membre şi vor fi direcţionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

„Numai răspunsurile cele mai puternice ne vor permite să facem faţă acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie să ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecţionat către depăşirea crizei, fiecare regulă va fi relaxată pentru a permite finanţării să circule rapid şi eficace. Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliza 100 de miliarde EUR pentru a menţine locurile de muncă şi funcţionarea întreprinderilor. Prin acest instrument ne unim forţele cu statele membre pentru a salva vieţi omeneşti şi pentru a proteja mijloacele de subzistenţă.”, a declarat preşedintele CE, Ursula Gertrud von der Leyen.

De asemenea, Comisia va propune în curând o serie de măsuri menite să asigure că fermierii şi alţi beneficiari pot beneficia de sprijinul de care au nevoie prin intermediul politicii agricole comune, de exemplu prin prelungirea termenelor pentru introducerea cererilor de sprijin şi pentru procesarea acestora de către administraţii, prin majorarea avansurilor pentru plăţile directe şi plăţile pentru dezvoltarea rurală şi prin oferirea de mai multă flexibilitate pentru controalele la faţa locului pentru a minimiza nevoia de contact fizic şi a reduce sarcina administrativă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO