Caută doar în titlu
LIVE: Videoconferinta ZF HUAWEI - Conectăm România. Cybersecurity pentru biroul virtual. Provocările post pandemie pentru securitatea datelor
Bănci și Asigurări

Combinaţie devastatoare: Coronavirusul, dobânzile negative, nivelul record al datoriilor publice, inegalitatea veniturilor şi schimbările climatice ameninţă industria pensiilor

Perioada prelungită de dobânzi negative, un nivel record al datoriilor publice, recesiunea generată de coronavirus, inegalitatea veniturilor şi schimbările climatice sunt unele dintre elementele care afectează bunăstarea pensionarilor din întreaga lume, relevă un raport recent al Natixis, potrivit Bloomberg.

Iar un al doilea val de cazuri de coronavirus ar putea trimite ratele şomajului şi mai sus în trimestrul al patrulea al acestui an, se avertizează în raport.

Pandemia a dat o lovitură dură sistemelor de pensii din Europa, crescând puternic presiunile asupra strategilor în sensul introducerii de reforme pentru a evita o criză de amploare, relatează Financial Times.

Creşterile masive ale şomajului vor diminua veniturile fiscale folosite pentru finanţarea pensiilor de stat şi vor reduce contribuţiile la schemele de economii pentru pensie administrate de angajatori şi persoane fizice. În acelaşi timp, reducerile de dobânzi şi noile programe de achiziţii de obligaţiuni susţinute de guverne au erodat veniturile generate de fondurile de pensii din investiţiile făcute în instrumente cu venit fix.

Guillaume Prache, managing director al Better Finance, arată că dificultăţile economice şi măsurile de urgenţă luate de guverne ca reacţie la pandemie reprezintă „combinaţia perfectă“ pentru distrugerea valorii pe termen lung al economiilor pentru pensie.

Chiar şi înainte de COVID-19, oamenii aveau probleme în a genera suficiente venituri pentru pensie.

Randamentele fondurilor de pensii s-au redresat puternic în 2019 graţie solidităţii pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, însă o parte din câştiguri au fost erodate în acest an.

Variaţiile puternice legate de performanţele schemelor de pensii dintre ţări reprezintă un motiv de îngrijorare pentru strategii UE. Better Finance cere autorităţilor să impună raportări standard ale datelor anterioare privind performanţele fondurilor de pensii pentru ca produsele să poată fi comparate mai uşor, dar şi ca UE să-i protejeze pe contribuabili în cazul falimentului companiilor de asigurări, furnizori cheie de produse de economii pentru pensii.

Apelurile Better Finance vin în condiţiile intensificării temerilor că şomajul în creştere îi va determina pe angajaţii mai în vârstă să-şi retragă anticipat economiile pentru pensii.

Alistair Byrne, strateg pe Europa în cadrul State Street Global Advisors, avertizează de asemenea că dobânzile reduse ar putea presiunile de finanţare pe companiile care oferă scheme în care beneficiile pentru pensii sunt legate de salarii.

 
 
 

Etichete: pensii,venituri,dobanzi

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.