Bănci și Asigurări

Clientii pot schimba fondul de pensii private din august

24.01.2008, 18:12 199

Clientii sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II) isi vor putea schimba fondul de pensii doar in patru luni pe an: februarie, mai, august si noiembrie, potrivit normei de transfer adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Participantii vor putea depune cereri de transfer intre fonduri in tot timpul anului, dar ele vor fi procesate doar in cele patru luni de catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS). Prima luna in care vor fi permise transferurile intre fondurile de pensii de pe piata este august 2008, a precizat CSSPP.
Pentru a-si schimba fondul, un client trebuie sa semneze un nou act de aderare (cu fondul la care vrea sa se transfere) si sa depuna la vechiul fond o cerere de transfer, insotita de o copie semnata olograf a actului de identitate.
Un client se poate transfera o singura data pe trimestru de la fondul sau de pensii, adica nu poate depune mai mult de o cerere de transfer in fiecare perioada dintre cele patru luni permise de norma. Transferurile vor incepe abia dupa startul colectarii primelor contributii la fondurile de pensii, operatiune programata sa aiba loc in lunile aprilie -mai.
Un fond de pensii obligatorii care primeste prin transfer un nou client trebuie sa-l informeze pe acesta in scris referitor la banii existenti in contul sau in cel mult cinci zile de la data transferului.
Clientul va primi si mai multe informatii privind contul sau personal de la fondul de la care se transfera, in acelasi interval de cinci zile, potrivit noilor reglementari. Pe data de 10 ale fiecareia dintre cele patru luni, CNPAS va raporta rezultatele procesului de transfer. Daca un client se transfera de la fondul de pensii ales in primii doi ani de la aderare, va plati un comision (numit penalitate de transfer) de maximum 5% din valoarea contului sau personal. Daca transferul intervine dupa doi ani de la aderare, transferul nu este penalizat (comisionul este 0%).
Potrivit normei, exista trei categorii de clienti care nu vor plati penalitatea de transfer: clientii care isi schimba fondul din cauza modificarii prospectului fondului (in termen de maximum 4 luni de la aceasta modificare), cei care au fost redistribuiti aleator (prin loterie) in timp ce erau angajati in misiuni in strainatate (ordonate de stat) si cei care au fost repartizati aleator in urma unor erori, falsuri sau fraude in procesul de aderare initiala.
Sistemul pensiilor private obligatorii va avea aproximativ patru milioane de clienti, potrivit celor mai recente estimari ale Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO