Bănci și Asigurări

Clientii din judetele sarace sunt cei mai neatenti cu plata ratelor la credite

Clientii din judetele sarace sunt cei mai neatenti cu plata ratelor la credite

Click pentru imaginea intreaga

10.09.2008, 13:30 24

In topul judetelor cu cele mai mari ponderi ale restantelor la sumele imprumutate apar pe primele locuri judetele sarace. Astfel, desi in mod normal volumul restantelor este corelat cu cel al creditelor acordate, clientii au probleme mai mari la plata ratelor in aceste judetele.
Spre exemplu, desi Bucurestiul concentreaza cel mai mare volum al restantelor, cu aproape 30% din volumul total la nivel national, nu apare in top 10 realizat dupa ponderea acestora in sumele imprumutate.
In Bucuresti, ponderea restantelor la sumele imprumutate este de 0,93%, respectiv sub media la nivel national.
Alte judete in care bancile au probleme, cu restante de peste 1,5% din creditele acordate, sunt Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov si Olt.
Judecand dupa Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, Ialomita este cu 4.051 euro per capita sub media la nivel national, de 5.900 euro.
De altfel, potentialul economic redus al acestui judet este reflectat si de nivelul scazut al creditelor acordare, Ialomita fiind din acest punct de vedere la coada listei.
Doar judetul Brasovul este o prezenta surprinzatoare in topul in functie de ponderea restantelor, in conditiile in care se afla pe locul cinci dupa volumul creditelor contractate de populatie si companii pana in luna iulie, si pe locul trei in functie de valoarea restantelor. Dupa nivelul PIB-ului pe locuitor, Brasovul este pe locul patru la nivel national.
Judetele care stau cel mai bine din punctul de vedere al ponderii restantelor sunt Tulcea, Satu-Mare, Galati, cu o pondere a restantelor la banci de sub 0,5%, mai ales ca ultimele doua au si un volum de credite destul de mare, fiind in prima jumatate in topul judetelor dupa vanzarile de credite.
De altfel, bancile au preferat sa se concentreze in zonele cu potential economic ridicat. Marii jucatori, precum BCR sau BRD au circa 10% din numarul total de unitati concentrate in Bucuresti.
Clasamentele judetelor care intampina cele mai mari probleme la rambursarea creditelor nu se schimba substantial daca ne uitam la moneda in care sunt acordate creditele. S-ar parea totusi ca brasovenii au mai mari probleme la creditele in lei, cu o pondere de 2,3%, in timp ce la creditele in euro, ponderea este de 0,75%.
In Olt spre exemplu, exista de asemenea aceasta discrepanta, creditele in euro cauzand mai multe probleme, fapt dovedit de ponderea restantelor la lei, de 2,17%, fata de ponderea mult mai mica a restantelor la euro, de 0,22%.
Analistii explica faptul ca restantele la creditele in lei sunt mai mari deoarece creditele acordate in euro au in spate o garantie reala, de cele mai multe ori fiind credite pe termen lung, contractate pentru locuinta, astfel ca portofoliul de credite de consum este cel care cauzeaza probleme bancilor.
La nivel agregat, ponderea restantelor la lei in total credite acordate clientilor este de 1,63%, comparativ cu restantele la euro care cantaresc 0,43% din total.
Restantele acumulate de clientii bancari, persoane fizice si companii, au ajuns in iulie la nivelul de 1,75 mld. lei (497 mil. euro), in crestere cu 119% fata de iulie anul trecut.
Primele zece judete din topul restantelor la creditele bancare concentreaza peste 60% din valoarea totala a imprumuturilor nerambursate la timp, iar in top zece apar si judete cu un nivel de dezvoltare mult mai ridicat decat in restul tarii.
Din totalul restantelor, Bucurestiul detine cea mai mare pondere, de 30%, la diferenta mare fata de locul doi, Brasov cu 5%. Urmatoarele judete clasate in topul valoric al restantelor sunt Bihor, Timis si Cluj, cu o valoare a restantelor de peste 67 mil. lei (18,9 mil. euro).
Patru din cele cinci judete care apar in fruntea clasamentului sunt si in top cinci dupa indicatorul PIB per capita, care arata cat de ridicat e nivelul de trai, in afara de Bihor, care e pe locul zece, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pe 2007.
In total, sapte judete din tara au o valoare a restantelor peste media Romaniei, de 42,8 mil. lei (peste 12 mil. euro), insa media este ridicata de Capitala, unde restantele sunt de peste 6,5 ori mai mari decat orice alt judet. In functie de ponderea pe care restantele o detin in credite, 19 judete depasesc nivelul mediu, de 0,98% in luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO