Bănci și Asigurări

Clientii cu probleme sunt ajutati de cel mult doua ori, spune seful OTP

Clientii cu probleme sunt ajutati de cel mult doua ori, spune seful OTP
27.01.2010, 23:07 41

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiarmaghiar, si-a trecut in plan pentru anul acesta provizioane maimari decat in 2009, in conditiile in care se asteapta ca multefirme care au intrat sub presiune anul trecut pe fondul crizei saajunga acum in faliment, spune Laszlo Diosi, seful bancii.

"Toate pietele au scazut, iar numarul de jucatori ar trebui sase diminueze corespunzator. Sa speram ca ne vor supravietuiclientii pana cand economia isi va relua cresterea", spuneDiosi.

Inca din toamna trecuta el vorbea despre o stabilizare acalitatii portofoliului de credite de retail, in timp ce pe zonafirmelor mici si mijlocii se astepta ca ponderea neperformantelorsa creasca.

Cu toate acestea, OTP si-a bugetat pentru anul acesta o cresterea soldului creditelor acordate, care ar trebui sa sprijineveniturile si sa asigure o profitabilitate mai buna. De altfel,maghiarii au redus cu doua puncte marja la creditele ipotecare inlei, pana la 1,5 puncte procentuale, astfel ca dobanda, calculatain functie de indicatorul pietei monetare Robor, este acum de11,86% pe an. La euro marja a fost redusa cu jumatate de punct, la4 puncte procentuale, dobanda (legata de indicatorul Euribor) fiindacum de 4,71% pe an.

In primele noua luni din 2009 OTP a obtinut un profit net de 2,7milioane de euro, in conditiile in care a facut provizioane de 13milioane de euro. Oficialii bancii nu au dorit sa comenteze pemarginea rezultatelor financiare pe trimestrul al patrulea inainteca grupul sa faca raportarea oficiala catre Bursa de la Budapesta,programata pentru luna aprilie. In alta ordine de idei, Diosi spuneca 70% din clientii de retail care au fost inclusi anul trecut inprogramul de restructurare a creditelor sunt acum cu platile lazi.

"Pentru cei care nu isi revin dupa ce le oferim ajutor a douaoara nu mai facem alte amanari, ci intram in procedura obisnuita deexecutare a garantiilor." Ponderea creditelor care sunt prinse inprogramul de asistenta pentru plata ratelor a coborat la 7% dinportofoliu de retail, de la 10% in toamna trecuta.

"Nu am scapat inca de problema restructurarilor. Avem in fataperspectiva cresterii somajului, in special in sectorul public",spune Diosi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO