Bănci și Asigurări

Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD: Sa nu ne fie teama ca nivelul cotei unice poate fi crescut

Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD: Sa nu ne fie teama ca nivelul cotei unice poate fi crescut

Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD: Tentatia este foarte mare sa pui la lucru lichiditatile de care dispui. Trebuie privit insa si la nivel sistemic, nu doar prin prisma unui castig rapid

04.11.2008, 17:49 78

"Sa nu ne fie teama ca nivelul cotei unice poate fi crescut. Niciun impozit de 18% nu ar fi mare, dar bugetul ar putea castiga resurse suplimentare importante. In acelasi timp, rezervele minime pot fi utilizate ca un stimulent pentru incurajarea creditarii. Probabil ca nu vom mai avea cresterea economica din ultimii ani, insa tot va continua cu un ritm mai mare decat in alte tari", a comentat Cercel, recent instalat ca vicepresedinte al BRD, intr-un interviu acordat ZF.

El a participat recent la Paris la o intalnire a mai multor investitori francezi cu ministrul finantelor Varujan Vosganian. "Investitorii francezi privesc actuala conjunctura din Romania drept o 'paranteza', avand incredere in perspectivele economice pe termen mediu si lung, in contextul in care este vorba despre o tara membra a UE, cu programe de finantare importante."
Ca atare, el considera ca este exagerat ca Romania sa fie incadrata in categoria "junk" prin retrogradarea din categoria investment grade de catre agentia de rating Standad & Poor's (S&P).
"S&P este un ghid important pentru investitorii in actiuni, insa mai sunt Moody's si Fitch care nu au aceeasi viziune pesimista, avand in vedere aspectele legate de nivelul scazut al datoriei publice, de existenta rezervelor minime obligatorii, de nivelul redus al serviciului datoriei externe."
Pe de alta parte, Cercel noteaza coincidenta in timp a deciziei S&P imediat dupa evenimentele recente de pe piata monetara, cand BNR a anuntat respingerea unui atac speculativ impotriva leului.
Referitor la evolutiile externe, vicepresedintele BRD considera incurajator faptul ca s-au mai calmat dobanzile la euro si dolari pe pietele interbancare.
"Totusi, bancile inca nu au curaj atat timp cat mai cred ca exista active toxice ascunse. In plus, exista suspiciunea ca noile conditii de pe piata conduc la reevaluari negative ale activelor." Cat priveste tensiunile de pe piata monetara de la Bucuresti din ultima vreme, Cercel sustine ca au fost mai degraba doar dobanzi mari in ecrane, in conditiile in care si pe pietele din jur era o perioada turbulenta.
"Intr-o asemenea conjunctura, tentatia este foarte mare sa pui la lucru lichiditatile de care dispui. Trebuie privit insa si la nivel sistemic, nu doar prin prisma unui castig rapid: ce rezolvam daca am fi transferat din cresterea de dobanda la clienti? IMM-urile nu plateau, noi constituiam provizioane, apareau probleme de neplata in lant intre companii, pana la falimente."
El spune ca BRD a inghetat nivelul dobanzii ROBOR la circa 16% pentru creditele in lei care aveau dobanda legata de acest parametru.
Oficialul BRD afirma ca intr-un astfel de mediu turbulent, dublat de atmosfera pre-electorala si tinand cont de deficientele structurale care sunt invocate in legatura cu Romania, "rezultatele sunt notabile: cursul a fost tinut in frau, iar dobanzile s-au calmat". "Sper sa importam calmarea sentimentului la nivel regional, dupa ajutorul primit de Ungaria."
Cercel spune ca exista lichiditate in sistemul bancar, desi mai restransa, insa problema tine de distributia foarte inegala a lichiditatii, concentrata la un numar redus de banci.
"Tendinta este ca bancile care nu au lichiditate sa caute resurse si de aici rezulta o presiune pe dobanzi. Practic, conditiile de pe piata sunt de asa natura, incat dobanzile nu pot scadea substantial."
El considera ca piata este condusa in prezent de rata lombard - la facilitatea de credit oferita de BNR si nu de dobanda de politica monetara.
In acelasi timp, Cercel spune ca rezervele minime obligatorii pot juca rolul unui fond de stabilizare si considera ca acestea ar trebui folosite cand nu mai sunt alte modalitati de asigurare a lichiditatii pe piata.
El apreciaza ca actualul nivel de curs este in regula, iar un palier intre 3,6 si 3,7 lei pentru un euro ii impaca si pe exportatori, si pe importatori.
Cat priveste scumpirea creditelor de retail, inclusiv a celor existente in sold, Cercel spune ca una dintre probleme tine de faptul ca au inceput "sa se sparga" promotiile la credite cu dobanda redusa, dar fixa doar in primul an de contract, iar impactul ajustarii la dobanda actuala practicata de banci este cu atat mai mare, cu cat intre timp s-au miscat in sus si ratele de referinta si in plus se adauga si efectul de curs de schimb. Mai mult, in aceasta toamna promotiile la credite care sa permita refinantari de credite sunt aproape inexistente. "Fiecare trebuie sa fie foarte atent la ceea ce semneaza, asa cum se intampla si in cazul firmelor, iar pretentia de a primi protectie in orice conditii nu este justificata."
Cercel lucreaza pentru BRD din martie 2003. A inceput ca ofiter de trezorerie, dupa care a ajuns la dealing si arbitraj. In ultimii ani a fost implicat si in proiecte colaterale activitatii de trezorerie, cele mai importante fiind pregatirea BRD in vederea trecerii la leul greu si consultanta acordata Mobiasbanca, filiala Societe Generale din Republica Moldova, unde BRD detine 20% din actiuni.
Din pozitia de vicepresedinte, el se ocupa de conducerea activitatii zilnice a Polului Piete Financiare, care cuprinde activitatile de piete valutare si monetare, valori mobiliare, asset management si custodie/depozitare titluri.
"Ceea ce ma intereseaza cel mai mult este ca si alte segmente precum custodia, asset managementul si brokerajul bursier sa urce la nivelul a ceea ce inseamna BRD pe celelalte sectoare de piata, adica sa fim unul dintre primii doi jucatori. Este un obiectiv dificil de atins, dar care ne energizeaza. BRD are fondul de clientela si diversitatea de business care sa-i permita sa aiba asemenea ambitii."
Cercel afirma ca divizia de securities urmeaza sa fie integrata operational in banca de la 1 ianuarie, pentru a lasa ragazul necesar informarii clientilor, dupa ce au fost schimbate atat licenta, cat si depozitarul.
El spune ca are ca obiectiv sa aduca "repede" BRD in topul celor mai mari 10 case de brokeraj bursier, urmand ca apoi sa tinteasca una din primele cinci pozitii de pe piata, pe baza colaborarii cu divizia specilizata de custodie a grupului Societe Generale. "Astfel vom avea beneficii si pe zona de brokeraj bursier."
In privinta segmentului de asset management, Cercel afirma ca piata este mai putin propice in prezent, insa se declara convins ca isi va reveni si ca va exista din nou interes pentru fondurile de actiuni.
"Avem in vedere lansarea pe piata a unor fonduri mai diversificate, inclusiv regional sau geografic, astfel incat sa nu avem o oferta prea stufoasa, dar care sa fie foarte bine tematizata. Gestiunea fondurilor se va face din Cehia, de catre o subsidiara a grupului, in timp ce noi ne vom concentra pe distributie."
El remarca in ultima perioada o orientare spre cash a clientelei de asset management, insa sustine ca retragerile din fonduri au fost sub asteptari.
"Pentru cine are lichiditati chiar cred ca devine interesant sa intre pe bursa, pentru ca dupa caderile brutale la care am asistat probabil vom avea si in sens invers cresteri extraordinare, insa revenirea pietei in ansamblu ar putea avea loc de-abia la sfarsitul lui 2009-inceputul lui 2010."
In acelasi timp, Cercel anticipeaza evolutii interesante pe piata fuziunilor si achizitiilor. "Cred ca vom vedea consolidari semnificative, chiar surprinzatoare in real estate, in sectorul bancar si in industria de automotive, pentru ca vor fi bani disponibili de pe urma injectiilor substantiale de capital pe care guvernele le-au facut in banci."
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO