Bănci și Asigurări

Citigroup a comis cea mai mare eroare din istoria bancară, de 900 mil. dolari, pe care nu îi mai poate recupera

Citigroup a comis cea mai mare eroare din istoria...

Autor: Mircea Nica

19.02.2021, 00:00 290

Citigroup, cel mai important grup din sitemul bancar din Statele Unite, a comis o eroare în valoare de 900 mil. dolari, bani pe care i-a transferat către creditorii Revlon, companie de produse cosmetice, conform Reuters.

Un judecător din Statele Unite nu permite recuperarea a nici măcar 500 mil. dolari. Judecătorul districtului american din Manhattan, Jesse Furman a declarat că transferurile realizate de Citigroup au fost „tranzacţii finale şi complete, acestea nefiind supuse revocării“. Pe de altă parte Citigroup a transmis că are dreptul la acele fonduri şi va continua demersurile pentru a-i recupera, potrivit Reuters.

Această eroare a fost ultimul pas greşit care a implicat controale interne la Citigroup, pe care autorităţile de reglementare federale au amendat-o cu 400 mil. dolari în octombrie din cauza unor deficienţe de lungă durată. Acţionând ca agent de împrumut al Revlon, Citigroup a transferat 893 mil. dolari creditorilor companiei de produse cosmetice, intenţionând de fapt să trimită doar o dobândă de 7,8 mil. dolari. Banca din New York a dat vina pe eroarea umană pentru această gafă, iar unii creditori au returnat banii care au fost trimişi.

Cu toate acestea, 10 manageri de active, inclusiv Brigade Capital Management, HPS Investment Partners şi Symphony Asset Management, au refuzat, iar Citigroup i-a dat în judecată să recupereze aproximativ 501 mil. dolari pe care i-au primit. Reprezentanţii băncii a spus că cei de la Revlon ştiau sau ar fi trebuit să ştie că transferurile erau o greşeală şi că Revlon, controlat de miliardarul Ron Perelman, nu îşi putea permite o plată atât de mare. Însă, într-o decizie de 101 pagini, în urma unui proces de şase zile din decembrie, Jesse Furman a spus că transferurile sunt o „descărcare de valoare“, care se potriveşte cu ceea ce erau datori creditorilor.

„Creditorii care nu se întorceau au crezut şi au fost justificaţi să creadă că plăţile au fost intenţionate. A crede altfel că Citibank, una dintre cele mai sofisticate instituţii financiare din lume, a făcut o greşeală care nu s-a mai întâmplat până acum, în valoare de aproape 1 mld. de dolari, ar fi fost o limită iraţională“, a spus Jesse Furman.

El a lăsat o interdicţie temporară asupra creditorilor de a utiliza fondurile transferate, reflectând apelul preconizat al Citigroup. Într-o declaraţie comună, avocaţii creditorilor, Adam Abensohn şi Robert Loigman, s-au declarat extrem de mulţumiţi de decizie. Agenţii administrativi distribuie de obicei plăţi de dobânzi şi prestează servicii back-office pentru clienţi. Grupurile din industrie au declarat că o hotărâre împotriva Citigroup ar putea expune băncile la riscuri excesive de răspundere.

Deficienţele în controalele interne ale Citigroup au fost un factor în pensionarea anticipată planificată a şefului executiv Mike Corbat luna aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO