Bănci și Asigurări

Citibank Romania va deveni sucursala a Citibank Europe

10.09.2008, 19:41 489

Americanii de la Citi vor renunta la licenta bancara detinuta in Romania, urmand ca filiala locala sa opereze in regim de sucursala. Asta inseamna ca Citi va iesi de sub supravegherea Bancii Nationale.
Practic, Citibank Romania va fuziona cu o alta filiala a grupului din Irlanda, Citibank Europe PLC si va continua sa desfasoare operatiuni pe baza pasaportului financiar european. Banca nou creata va pastra numele de Citibank Europe si va prelua toate activele si pasivele Citibank Romania, procesul urmand sa se finalizeze la inceputul anului 2009.
Aceasta nu este prima miscare de acest tip anuntata, olandezii de la ABN Amro Bank planuind inca de anul trecut sa isi schimbe statutul din banca locala in sucursala. Procesul a fost insa amanat, transformarea urmand sa aiba loc in noiembrie anul acesta, potrivit datelor disponibile pe site-ul BNR.
"Conversia subsidiarelor din Europa Centrala si de Est este o initiativa regionala a Citi de a eficientiza structura de entitati legale din Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania prin transformarea lor in sucursale ale aceleeasi institutii de credit, stabilita intr-o tara membra a Uniunii Europene", a precizat Cristina Constantinescu, director de comunicare al Citibank Romania.
Principalele argumente pentru o asemenea transformare sunt legate de posibilitatea de a evita o parte din reglementarile impuse de BNR, mai ales pe partea de prudentialitate.
"Sucursala Citibank Romania va fi in principal supravegheata de catre Autoritatea de Reglementare Financiara din Irlanda. BNR va avea de asemenea anumite puteri de supraveghere limitate asupra Sucursalei Citibank Romania", se arata in proiectul de fuziune. Totusi, alternativa transformarii filialelor locale in subsidiare nu a fost utilizata decat de cele doua grupuri - ABN Amro si Citi - desi majoritatea jucatorilor locali sunt detinuti de grupuri straine. Exista chiar si jucatori care au preferat varianta de a functiona ca o banca locala.
Turcii de la Garanti, care operau de mai multi ani pe piata printr-o sucursala a Garanti Bank Olanda, au aplicat pentru licenta bancara la BNR si sunt in plin proces de transformare. Portughezii de la Millennium, care in 2005 au fost in cursa pentru preluarea BCR, au ales in cele din urma sa dezvolte o banca de la zero, cu licenta de la BNR.
In prezent, 13 banci functioneaza in regim de sucursala, cea mai mare fiind cea a olandezilor de la ING Bank. Alte 159 de banci au notificat BNR intentia de a oferi servicii financiare in mod direct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO