Bănci și Asigurări

Citibank Romania sau istoria a patru presedinti intr-un an si jumatate

16.01.2004, 00:00 83



Grupul american Citigroup a schimbat in ultimul an si jumatate nu mai putin de patru presedinti de la conducerea filialei din Romania. In plus, pe langa deciziile proprii de management, americanii au mai pierdut - de data asta mai degraba ca decizii personale - alti doi vicepresedinti si mai multi angajati de pe palierele inferioare ale ogranigramei.



Cea mai noua schimbare vine insa de la acest inceput de an cand la conducerea Citibank Romania a fost numit un bancher polonez - Witold Zielinski, bancher care a mai lucrat pentru americanii de la Citigroup si in Polonia, la Handlowy Bank (banca preluata in 1999 de grupul american).



Fluctuatiile de personal din varful Citibank Romania au inceput mai exact in toamna lui 2002 cand cel care a pus pe picioare si a condus aproape cinci ani afacerea din Romania a grupului american Zdenek Turek a lasat Bucurestiul pentru Budapesta.



Primele semne de incertitudine au aparut imediat dupa plecarea lui Turek in Ungaria cand postul de director general a fost liber pentru mai multe luni, actionarul majoritar Citigroup intarziind sa ia atunci o decizie. Interimatul a fost totusi asigurat din momentul plecarii lui Turek de vicepresedintele bancii Meelad Khokhnar.



In martie 2003 a fost numit la conducerea Citibank Romania Tirad Mahmoud care a lucrat de-a lungul carierei in Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Canada, si Arabia Saudita. Fiind originar din Qatar cum s-a ivit insa o oferta tentanta in zona acesta a parasit grupul american si din acest an va activa in cadrul grupului financiar saudit SAMBA. Si asa, din 2004 Citibank isi contureaza o noua strategie cu al patrulea director general in mai putin de 18 luni.



De lungul timpului a devenit insa evident ca americanii au fost de-a dreptul reticenti in a promova in functia de director general un roman, desi in banca lucreaza in acest moment cativa bancherii ravniti pentru asemenea posturi de alte grupuri.



Si parca pentru a se umple paharul dupa toate aceste miscari de trupe de la varf, anul trecut Citibank a mai pierdut si doi dintre oamenii de pe nivelul ierarhic doi. Razvan Munteanu, cel care a fost special adus de la MasterCard sa puna pe picioare departamentul de retail din cadrul bancii, a plecat in primavara in Ungaria, iar doua-trei luni mai tarziu Doru Lionachescu paraseste Citibank pentru postul de director general pe partea de corpoate la Banc Post.



Povestea Citibank in Romania? Si-a inceput operatiunile in 1995, dar pana in 2002 a stat destul de mult in expectativa si nu s-a implicat decat in afaceri si tranzactii de talie foarte mare. Activitatile bancii s-au axat in primii ani de prezenta in Romania pe finantare corporatista, unde Citibank a participat la o serie de finantari si credite sindicalizate acordate companiilor romanesti. Mai mult, a fost si este inca prezenta constat ca intermediar al emisiunilor de euroobligatiuni.



Totusi, dupa cinci ani de tatonari a decis sa intre si pe segmentul de retail si pe cel al intreprinderilor mici si mijlocii, incercand sa abordeze intr-un mod diferit conceptul de business.



Cu toate acestea insa, poate si datorita politicii de comunicare mai degraba restrictiva, franciza Citibank in Romania este destul de departe de ceea ce ar fi trebuit sa fie.



Citigroup este lider pe piata serviciilor financiare globale, cu un portofoliu de aproximativ 200 milioane de clienti in peste 100 de tari..



Citibank Romania are in prezent sase sucursale la Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Ploiesti si Timisoara. De la sfarsitul anului trecut grupul a demarat si activitatea pe partea de creditare a persoanelor fizice dand drumul la CitiFinancial - o sucursala bancara specializata doar pe imprumuturi.



Ulimele rezultate financiare ale bancii facute publice sunt cele pe anul 2001, care arata ca profitul net a fost la aceea data de aproximativ 18 milioane de dolari. Chiar pe site-ul bancii ultimul raport anual este cel pe 2000. Totusi, potrivit ultimelor date oficiale publicate de banca centrala Citibank Romania avea la sfarsitul lui septembrie 2003 active de 444,2 mil. euro, in scadere de la 471 mil. euro la sfarsitul lui iunie 2003 sau de la 540 mil. euro la sfarsitul lui 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO