Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: România a intrat în această criză cu o piaţă a forţei de muncă foarte restrictivă. După creşteri de salarii 4 ani consecutivi, cu peste 20%, practic într-un fel acestea au stimulat creşterea economică, dar nu a fost una tocmai sănătoasă

Consumul puternic a fost susţinut de salarii, în special salariile din sectorul public, iar România intrat în această criză cu o piaţă a forţei de muncă foaret restrictivă, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, într-o videoconferinţă.

“După creşteri de salarii 4 ani consecutivi cu peste 20%, practic într-un fel acestea au stimulat creşterea economică, dar nu tocmai echilibrată. Creşterea economică este legată de crearea de locuri de muncă. Practic locurile de muncă create arată sustenabilitatea creşterii economice”, a spus Cirpian Dascălu.

El a mai spus că în 2017 a fost cea mai mare rată a creşterii economice, de 7,1%, dar din perspectiva creării locurilor de muncă, 2016 a fost vârful.

“Ştim ca 2017 a fost anul cu cea mai mare rată a creşterii economice, de 7,1%. Dacă ne uităm la locurile de muncă create de economie, 2016 a fost vârful, după care economia, deşi a continuat să crească, motoarele nu au mai fost aşa de sănătoase, iar acum Guvernul este pus într-o situaţie foarte dificilă pentru că nu mai are resursele necesare pentru a stimula economia datorită cheltuielilor rigide cu salariile şi pensiile”, a mai explicat economistul-şef al BCR.

Toate creşterile salariale s-au văzut în preţuri, iar inflaţia a rămas şi continuă să fie destul de ridicată în România, faţă de ţările din regiune, a mai adăugat Ciprian Dascălu.

“Este în continuare loc ca BNR să reducă dobânzile. Dacă ne uităm la ratele dobânzilor din România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, încă sunt ridicate. Convergenţa ratelor de dobândă va fi destul de înceată, dat fiind că România are de aface cu inflaţia undeva la 3 puncte procentuale”, a mai spus economistul-şef al BCR.

Inflaţia înseamnă un fel de mutualizare a pierderilor din economie, a mai explicat Ciprian Dascălu.

“De ce este important ca BNR sa ţină inflaţia sub control? Dacă cheltui bani publici mai mult decât ai, transformi în inflaţie şi practic este o realocare de la unele cheltuieli guvernamentale, care sunt direcţionate spre un anumit sector şi care sunt finanţate prin inflaţie din buzunarul tuturor”, susţine Ciprian Dascălu.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.