Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: Cred că agenţiile de rating vor amâna orice decizie privind ratingul

Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: Cred că agenţiile...

Autor: Mircea Nica

15.10.2020, 12:19 277

Agenţiile de rating vor aştepta de la Guvernul României, indiferent de compoziţia politică, să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung în decursul anului 2021, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, în cadrul unei videoconferinţe.

“Cred că vor amâna orice decizie privind ratingul. Cred în schimb că în decursul anului 2021 agenţiile de rating vor aştepta de la Guvernul României, indiferent de compoziţia politcă, să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung, cu ţintă precisă pentru a ţine sub control cheltuielile rigide şi a inversa creşterea datoriei publice ca nivel din PIB, pentru a menţine ratigul neschimbat”, a explicat Ciprian Dascălu.

El a mai este de părere că agenţiile de rating nu se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un nou Guvern după alegeri. De asemenea, se discută cum vor arăta perspectivele fiscale, pentru că dacă se menţin deficite ridicate şi datoria publică ajunge la 60-65% din PIB, atunci România se poate aştepta la un downgrade.

“Dacă în schimb se porneşte un plan de consolidare fiscală, astfel încât undeva peste 2 ani datoria publică să aibă un vârf de 50% din PIB, după care să revină pe un trend descendent, nu văd motiv de downgradare”, a mai adăugat Ciprian Dascălu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO